Index Vakbarát Hírportál

Félelmetes lépésre készülhet Észak-Korea, újraindíthatja atomfegyver-kísérleteit

2022. december 13., kedd 07:29

Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok koordinálják az Észak-Korea elleni szankciókat, és felszámolják a hiányosságokat a nemzetközi szankciórendszerben – közölte az Észak-Koreáért felelős szöuli megbízott kedden.

Kim Gun, a Koreai-félsziget békéjéért és biztonsági ügyeiért felelős különmegbízott a japán és amerikai hivatali partnerével tartott megbeszélésen kijelentette, hogy „Észak-Korea egyre agresszívabb, nukleáris fenyegetése egyre leplezetlenebb”.

A további észak-koreai provokációkra a nemzetközi közösség szilárd és egységes választ fog adni

– vélekedett Kim Gun.

Észak-Korea újraindíthatja atomfegyver-kísérleteit

A phenjani ballisztikusrakéta-teszt után ebben a hónapban a három ország új szankciókat vetett ki olyan észak-koreai vezetők ellen, akik kapcsolatba hozhatók az ország fegyverkezési programjával.

Az idei több mint 60 rakétakilövés után az interkontinentális rakétakísérletet november 18-án hajtotta végre Észak-Korea. A szankciók bevezetéséhez hozzájárult az az aggodalom, hogy az ország újraindíthatja 2017-ben felfüggesztett atomfegyver-kísérleteit. Az Egyesült Államok szankciói nem állították meg Észak-Korea egyre bonyolultabb rakéta- és atomfegyverprogramját.

Phenjan az egyik legsúlyosabb biztonsági fenyegetés a térségben és a világon

– mondta Szung Kim, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja a jakartai megbeszélésen.

Takehiro Funakosi, a japán külügyminisztérium térségi főigazgatója közölte, a három ország példátlan szintre emelte a biztonsági együttműködést. Hozzátette, hogy megvizsgálnak minden lehetőséget, köztük az ellencsapás képességét, valamint az észak-koreai kiberfenyegetéssel szembeni fokozottabb figyelmet.

Japán nemrég három szervezetet és egy embert szankcionált, köztük a kibertámadásokkal gyanúsított Lazarus-csoportot.

(Borítókép: Kim Dzsongun észak-koreai vezető és második gyermeke, Kim Ju-ae a Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) hírműsorában 2022. november 27-én Dél-Koreában. Fotó: Kim Jae-Hwan / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok