Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor szövetségesével tárgyalt: olaj helyett hideg vizet kell önteni a tűzre

2022. december 14., szerda 17:29

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelben megbeszélést folytatott Phankham Viphavanhnal, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság miniszterelnökével – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Amint arról korábban már beszámoltunk, szerda délután Brüsszelbe érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, ahol részt vesz az Európai Unió és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége szerdai csúcstalálkozóján.

A tárgyaláson megemlékeztek Laosz és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvételének 60. évfordulójáról, amelynek az is aktualitást ad, hogy Laosz már megnyitotta új nagykövetségét Budapesten, Magyarország pedig jövőre emeli nagykövetségi szintre diplomáciai képviseletét Vientiánban.

Orbán Viktor kifejezte örömét, hogy e válsággal terhelt időkben is sikerül folyamatosan erősíteni Magyarország és Laosz gazdasági együttműködését.

A két miniszterelnök a világpolitikai helyzetet is értékelte; az orosz–ukrán háborúval összefüggésben egyetértettek az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások fontosságában,

olaj helyett hideg vizet kell önteni a tűzre

– idézte a tárgyalófeleket Havasi Bertalan.

Orbán Viktor tárgyalt Thaiföld miniszterelnökével is

A miniszterelnök sajtófőnökének tájékoztatása szerint a kormányfő Brüsszelben tárgyalást folytatott Prayut Chan-o-cha thaiföldi miniszterelnökkel is, a megbeszélés fő témája a gazdasági együttműködés erősítése volt.

Megállapították, hogy a magyar és a thaiföldi gazdaság szerkezete egymást kiegészítő jellegű, nem pedig versenytársai egymásnak, így a jövőben sokkal intenzívebb lehet az együttműködés a beruházások és a kereskedelemfejlesztés területén is.

A thaiföldi miniszterelnök köszönetet mondott Orbán Viktornak azért, hogy évente negyven thaiföldi diák tanulhat ösztöndíjjal Magyarországon. A két kormányfő kölcsönösen hivatalos látogatásra hívta meg egymást.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök [j2] és Phankham Viphavanh laoszi miniszterelnök [b2] kétoldalú találkozója az uniós tagállamok és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége [ASEAN] tagállami vezetőinek csúcstalálkozója keretében Brüsszelben 2022. december 14-én. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok