Index Vakbarát Hírportál

Nem lehet többé kutyát és macskát vásárolni a New York-i állatkereskedésekben

2022. december 16., péntek 17:55

Betiltják az állatkereskedelmet az állatkereskedésekben New Yorkban. A Kaliforniában, Illinois-ban és Marylandben már bevezetett szabályozás célja, hogy véget vessen „a barbár körülmények között szaporított állatok értékesítésének”.

Tilos lesz kutyák, macskák és nyulak árusítása a New York-i állatkereskedésekben egy 2024 decemberében hatályba lépő törvény értelmében, amelyet helyi idő szerint csütörtökön írt alá Kathy Hochul kormányzó.

A Kaliforniában, Illinois-ban és Marylandben már bevezetett szabályozás célja, hogy véget vessen az úgynevezett „kölyökkutyagyárak” működésének.

Az állami törvényhozásban kétpárti támogatással elfogadott törvény a politikus szerint ugyanakkor lehetővé teszi, hogy az állatkereskedések az állatmenhelyekkel karöltve részt vegyenek az örökbefogadások ösztönzésében. Noha a törvény hatályba lépésével az emberek vásárolhatnak majd állatokat közvetlenül a tenyésztőktől, Hochul szerint az új szabályozástól az elvtelen és nagyüzemi szaporítók visszaszorításában is eredményt várnak.

Barbár körülmények között szaporítottak

Matt Bershadker, az Amerikai Állatkínzás-ellenes Társaság vezetője nyilatkozatában egyenesen az állatok és állattartók érdekében elért „történelmi jelentőségű győzelemnek” nevezte a törvény elfogadását.

A kölyökkutyagyárakban, barbár körülmények között szaporított állatok értékesítésének megszüntetésével New York végre elveszi a lehetőséget a brutalitásból nyerészkedő kiskereskedőktől és a kereskedelmi szaporítóktól 

– fogalmazott.

Károsítja az ágazatot 

Míg az állatvédő csoportok üdvözölték a törvényt, a kisállat-kereskedők arra hívták fel a figyelmet, hogy a szabályozás károsítja az ágazat tisztességesen működő szereplőit, egyebek között azzal, hogy megnehezíti a háziállatok beszerzését, és elősegíti az etikátlan tenyésztők térnyerését a feketepiacon. Jelenleg ugyanis az engedélyezett és szabályozott helyi kereskedések ellenőrzik a tenyésztőket, és szavatolják az újonnan született állatok egészségét és megfelelő elhelyezésüket – írta az MTI. 

(Borítókép:  John Smith / VIEWpress / Getty Images Hungary)

Rovatok