Index Vakbarát Hírportál

Orosz minisztereknek segíthet az EU-ban indított magyar lobbitevékenység

2022. december 16., péntek 13:32

Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy három orosz minisztert mentesítsenek az Oroszországgal szembeni új uniós szankciók alól – jelentette pénteken az EUobserver név nélkül nyilatkozó diplomatákra hivatkozva.

Az online kiadvány szerint Budapest ragaszkodott ahhoz, hogy „az utolsó pillanatban” vegyék ki a szankciócsomagból Nyikolaj Sulginov orosz energiaügyi minisztert, Oleg Maticin sportminisztert és Mihail Murasko egészségügyi minisztert.

Korábban bejelentették, hogy a 27 uniós tagállam nagykövetei egyetértettek az ukrajnai konfliktus miatt Oroszországgal szembeni szankciók kilencedik köréről, és a csomagot még pénteken írásban, minden további vita nélkül jóváhagyják.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az EU-csúcs után tartott tájékoztatón elmondta, hogy a blokk által

a legújabb csomagban szereplő egyéni szankciók csaknem 200 személyt érintenek.

Az európai média júniusban arról számolt be, hogy az EU Magyarország miatt elállt attól, hogy szankciókat vezessen be Kirill moszkvai pátriárka ellen, emlékeztet a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Putyin nem idegeskedik

Vlagyimir Putyin egyébként nem különösebben aggódik a szankciók miatt, a kommunikációja mindenesetre erre enged következtetni. Az orosz elnök kifejtette, Moszkva a Nyugat által bevezetett szankciók pénzügyi hatását úgy próbálja meg leküzdeni, hogy gázt ad el keleti szomszédainak.

A helyi tisztségviselőkkel és politikusokkal folytatott csütörtöki egyeztetésen arról tájékoztatták Vlagyimir Putyint, hogy Oroszország GDP-je 2022-ben várhatóan 2,5 százalékkal csökken.

„A nyugati országok a szankciók bevezetésével perifériára próbálták szorítani Oroszországot. De soha nem fogjuk az önelszigetelődés útját választani. Éppen ellenkezőleg: kiterjesztjük az együttműködést, gazdasági kapcsolatokat mindenkivel, aki ebben érdekelt” – fogalmazott Vlagyimir Putyin.

(Borítókép: Nyikolaj Sulginov. Fotó:  Maksim Konstantinov / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok