Index Vakbarát Hírportál

A bukott szlovák kormányfő nem távozik egyhamar, visszahívja az elnök

2022. december 16., péntek 07:42

Csütörtökön a szlovák parlament megvonta a bizalmat a Heger-kormánytól, azonban Zuzana Caputová köztársasági elnök azt tervezi, hogy pénteken visszahívja Eduard Hegert, és újra kinevezi őt kormányfőnek az előrehozott választásokig.

Mint arról beszámoltunk, csütörtökön a szlovák parlament megvonta a bizalmat a Heger-kormánytól. A kormány bukása mellett 78 képviselő szavazott, 20-an pedig tartózkodtak, összesen 102-en voltak jelen.

A Ma7 felvidéki hírportál szerint Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnök azt tervezi, hogy pénteken 13:30-kor

visszahívja Eduard Hegert, és újra kinevezi őt kormányfőnek, korlátozott jogkörökkel, az előrehozott választásokig.

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke csütörtök este arról beszélt, hogy 2023 májusában vagy júniusában rendezhetik meg az előrehozott választásokat. Eduard Heger még nem kommentálta ezen kijelentéseket, de a választások idejét illetően állítólag egyetértés van.

Az elnök asszony holnap ad ki részletesebb tájékoztatást az eljárás további menetéről

– mondta Martin Strizinec, Caputová szóvivője csütörtök este.

Forgatókönyvek

A bizalmatlansági indítvány elfogadása nem jelenti azt, hogy a kormánytagoknak már másnap távozniuk kell a minisztériumokból, hanem korlátozott jogkörökkel, de Hegerék még néhány hétig, pár hónapig biztosan folytatják a munkát.

Három forgatókönyv lehetséges, ezekben központi szerep jut Zuzana Caputová államfőnek:

  1. Előrehozott választások, amihez az kell, hogy a parlament alkotmányos többséggel (legalább 90 képviselő) megszavazza az előrehozott választások kiírását lehetővé tévő alkotmánymódosítást. 
  2. „Szakértői” kormány kinevezése, így egy teljesen új kormány alakulhat.
  3. Arra is esély van, hogy Caputová újra Hegert kéri fel, hogy vezényelje le (az előrehozott) választásokig hátralévő időt. Úgy tűnik, ez fog történni.

Sorsdöntő szavazás

Igor Matovic, a kormánypárt vezetője csütörtök délelőtt felajánlotta, hogy lemond a pénzügyminiszteri tisztségről, amennyiben az SaS visszavonja a kormánnyal szemben beadott indítványát, és az állami költségvetést is megszavazza.

A SaS azonban elutasította Matovic ajánlatát, szerintük ugyanis a kormány bukása elkerülhetetlen. Délutáni közleményükben azt írták: a kormány már nem érdemli meg a bizalmukat, elvesztette ugyanis a korrupcióellenes jellegét. Arra is emlékeztettek, hogy a költségvetés jelenlegi tervezetét nem tudják támogatni.

A kabinet számára sorsdöntő szavazás előtt több független képviselő is úgy nyilatkozott, ha a kormány és az ellenzék nem állapodik meg az előrehozott parlamenti választás időpontjában, akkor a kabinet megbuktatására voksolnak.

A kormánykoalíció 2020-ban vette át a hatalmat, de szeptemberben elvesztette többségét, amikor az SaS a Matoviccsal való vitája miatt kilépett a kormányból. Az ellenzéki pártok, köztük a liberális SaS is, bírálták a kormányt, amiért túl keveset tesz azért, hogy segítsen az embereknek megbirkózni az energiaköltségek és az árak emelkedésével.

(Borítókép: Eduard Heger 2022. július 21-én. Fotó: Nicolas Armer / Picture Alliance / Getty Images)

Rovatok