Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a börtönben a volt maffiavezér

2022. december 19., hétfő 11:01

Meghalt Francis „Cadillac Frank” Salemme, az egykor nagy hatalmú New England-i maffiafőnök, aki egy bostoni éjszakai klub tulajdonosának 1993-as meggyilkolásáért kiszabott életfogytiglani börtönbüntetését töltötte a rácsok mögött. 89 éves volt.

Salemme a büntetés-végrehajtás online nyilvántartása szerint kedden halt meg. A férfi az 1990-es évek elején vezette a bostoni Patriarca családot, mielőtt segített az ügyészeknek elítélni egy korrupt FBI-ügynököt, miután megtudta, hogy más maffiózók terhelő vallomásokat tettek rá − közölte az AP hírügynökség

Salemme, aki számos más gyilkosságot is beismert, Richard Parker néven élt Atlantában, amikor 2016-ban előkerültek az éjszakai klub tulajdonosának maradványai, így ő ismét a hatóságok célkeresztjébe került.

Salemme 2018-as pere visszatekintett azokra az időkre, amikor a maffia még rettegett erő volt New Englandben. A férfi azt állította, hogy semmi köze Steven DiSarro halálához, de elítélték, miután egykori legjobb barátja ellene tanúskodott.

Számos gyilkosságban részt vett

Az egykori főnök számos gyilkosságban vett részt az 1960-as évek bostoni bandaháborúiban, és 16 évet töltött rács mögött, mert 1968-ban megpróbált megölni egy ügyvédet. Az áldozat túlélte autójának felrobbantását, de elvesztette az egyik lábát. Miután kiengedték a börtönből, súlyosan megsebesült egy lövöldözésben Boston külvárosában egy palacsintázó előtt.

Uralma akkor ért véget, amikor 1995-ben a hírhedt bostoni gengszterrel, James „Whitey” Bulgerrel együtt megvádolták egy zsarolási ügyben. Salemme és Bulger elmenekült, miután a Bulger által fizetett FBI-ügynök, John Connolly Jr. figyelmeztette őket a közelgő vádemelésre.

Salemme-et néhány hónappal később Floridában tartóztatták le, míg Bulger 16 évet töltött szökésben, mielőtt 81 éves korában a kaliforniai Santa Monicában elfogták. Bulgerrel 2018-ban, 89 éves korában a börtönben rabtársai végeztek.

A zsarolási ügyben kiderült, hogy Bulger és Salemme legjobb barátja, Stephen „puskás” Flemmi titokban FBI-informátorként dolgozott. Felháborodva azon, hogy maffiózótársai ellene fordultak, Salemme beleegyezett, hogy bűnösnek vallja magát, és együttműködik a hatóságokkal.

Salemme 2002-ben tanúskodott Connolly ellen, akit azért ítéltek el, mert segített Bulgernek elkerülni a büntetőeljárást. Cserébe Salemme-et idő előtt kiengedték a börtönből, és bevették a tanúvédelmi programba.

Egy másik volt maffiózó azt mondta a hatóságoknak, hogy látta, amint Salemme fia megfojtotta DiSarrót, miközben Weadick tartotta a szórakozóhely tulajdonosának lábát, Salemme pedig csak ott állt. Salemme fia, akit „Frankie boy”-ként ismertek, 1995-ben meghalt.

Ügyvédje szerint sok mindent megbánt

DiSarro éjszakai klubját, a The Channelt akkoriban a maffia üzleteiben való részvétele miatt vizsgálták. Közvetlenül halála előtt az FBI közölte DiSarróval, hogy hamarosan vádat emelnek ellene, és hogy együtt kell működnie a kormánnyal a Salemme-ék ellen.

Salemme ügyvédje, Steven Boozang vasárnap azt mondta, hogy ügyfele csak egy „úriember” volt számára, és úgy vélte, hogy a férfi „sok mindent megbánt, amit életében tett, különösen azokat a dolgokat, amelyek hatással voltak a saját és mások családjára”.

Mielőtt 2018-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, Salemme felállt a székéből, „nevetségesnek” nevezte az eljárást, és azt mondta, hogy DiSarro családjának nem mondták el az igazságot. Úgy tűnik, már évekkel korábban megjósolta, hogy története a rácsok mögött fog végződni.

Nem tudod legyőzni a kormányt. Nézzünk szembe a tényekkel! Így vagy úgy, de el fognak kapni

− mondta Salemme 2004-ben egy riporternek. 

Rovatok