Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun megfenyegette Japánt

2022. december 20., kedd 16:50

Észak-Korea kedden azzal fenyegetőzött, hogy „határozott katonai lépést” tesz Japán ellen. Phenjan kommentárja négy nappal azután hangzott el, hogy Japán olyan biztonsági stratégiát jelentett be, amely magában foglalja az ellenséges célpontok elleni ellencsapás képességét.

Tokió emellett közölte, hogy megduplázza katonai kiadásait is, hogy megfelelően felkészítése magát a Kína és Észak-Korea jelentette fenyegetésekkel szemben. Észak-Korea azonban úgy látja, hogy Japánnak az ellencsapás-képesség megszerzésére irányuló törekvésének semmi köze az önvédelemhez, hanem egyértelmű kísérlet arra, hogy „megelőző támadási képességet szerezzen, amely más országok területére irányuló csapások indítására szolgál” – közölte az ország külügyminisztériuma.

Észak-Korea emellett azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy támogatja és szítja a japán katonai ambíciókat, amivel aláássa a regionális békét. A közlemény szerint az ilyen lépések arra kényszerítik Észak-Koreát, hogy keményen dolgozzon új stratégiai fegyverek kifejlesztésére irányuló terveinek befejezésén, hogy meghiúsítsa az ellenséges támadási kísérleteket.

Phenjan törekvése a nukleáris töltetű rakéták alkalmazására komoly aggodalommal tölti el Japánt, amely Dél-Koreával és az Egyesült Államok szárazföldi területeivel együtt ezek hatótávolságán belül van. Októberben Észak-Korea egy közepes hatótávolságú rakétát lőtt ki Japán fölött, ami arra kényszerítette Tokiót, hogy evakuálási riasztást adjon ki, és leállítsa a vonatokat – emlékeztetett az Associated Press.

Kedden Macuno Hirokazu, a japán kormány főtitkára azzal vádolta Észak-Koreát, hogy idei rakétakísérleteivel „komoly és sürgető fenyegetést” jelent Japán és a régió biztonságára. Japán együtt fog működni az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával Észak-Korea denuklearizációjának elérése érdekében – fűzte hozzá.

(Borítókép: Kim Dzsongun 2022. szeptember 6-án. Fotó: Str / KCNA VIA KNS / AFP) 

Rovatok