Index Vakbarát Hírportál

Vallomást tett az Európai Parlament korrupcióval vádolt alelnöke

2022. december 20., kedd 14:44

Részben beismerte az ellene felhozott vádakat Eva Kaili, az Európai Parlament korrupcióval vádolt alelnöke.

Két hete helyezték előzetes letartóztatásba Brüsszelben a Katar-gate-ügyben meggyanúsított politikust. A rendőrség mindent összevetve már 1,5 millió eurót foglalt le, és legalább húsz házkutatást tartot a nyomozás alatt. 

Most a belga Le Soir és az olasz La Repúbblica és is úgy értesült, hogy az EP-alelnök vallomást tett a nyomozók előtt. Eva Kaili elismerte:

ő maga is tudott azokról a korrupciós ügyletekről, amelyek a férjéhez és Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselőhöz köthetők.

Mindkét férfit letartóztatta korábban a rendőrség. Kaili azt is beismerte vallomásban, hogy saját apját utasította arra, hogy rejtse el azt a pénzt, amelyet a nyomozók később megtaláltak a (szintén letartóztatott) férfinál.

Ezenkívül – a nyomozati iratok szerint – Kaili nem sokkal a letartóztatása előtt megpróbálta figyelmeztetni Panzerit, valamint két belga európai parlamenti képviselőt (ők nem mások, mint Marc Tarabella és Marie Arena, akiknél korábban szintén vizsgálódtak már az ügyben).

Mindeközben a nyomozati iratokból az is kiderült a Le Soir szerint, hogy Panzeri e két képviselő közül Marc Tarabellára próbálta kenni az ügyet, azt állítva, hogy a katariak a belga képviselőnek ajándékozták a házkutatásban megtalált pénzt. 

Ez a brüsszeli NGO áll az ügy központjában

Mindeközben a Politico cikket közölt a Fight Impunity nevű emberi jogi civil szervezetről, amely a korrupciós ügy központjában áll. A szervezetet Pier Antonio Panzeri hozta létre 2019-ben, és most, az ügy kirobbanásakor alapos házkutatást tartottak az épületben, ahol az irodájuk van.

A Fight Impunity működését több politikus és közéleti személyiség is segítette, akikkel szemben most szintén vizsgálódik a rendőrség, és bizonyítaniuk kell, hogy nem tudtak semmit a korrupciós ügyről. Gianfranco Dell’Alba volt olasz EP-képviselő – akit Panzeri kért fel arra, hogy legyen a Fight Impunity társalapítója ~ például azt mondta a Politicónak: semmilyen jel nem mutatott a korrupcióra a botrány kirobbanása előtt. 

Azt mondta, hogy 2019-ben ismerte ugyan Panzerit, de nem voltak közeli barátok, számára ő csak egyike volt a brüsszeli buborék politikusainak. Hozzátette, hogy  leginkább csak azért volt szükség , mert az NGO-t nonprofit szervezetként jegyezték be, és ehhez legalább két alapítóra szükség van (a Politico megjegyzi, hogy a szervezetnek összesen négy alapítója volt a hivatalos dokumentumok szerint), és azt is állította, hogy az alapítás óta csak tagja volt a szervezetnek, nem vállalt aktív szerepet benne. 

További nagy nevek érintettek, próbálnak elhatárolódni a botránytól 

Panzeri emellett azt is mondta a Politicónak adott interjúban, hogy részben azok a nagy nevek győzték meg arról, hogy ez egy hiteles szervezet, akik a Fight Impunitynél feltűnték, így például

Azóta mindhárom politikus lemondott a szervezetben betöltött tisztségéről. 

(Borítókép: Eva Kaili 2022. november 20-án. Fotó: EP /­ Handout / REUTERS)

Rovatok