Index Vakbarát Hírportál

Megalakult az új kormány Izraelben

2022. december 22., csütörtök 14:32

Izrael leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke, Benjámín Netanjáhú szerdán közölte, hogy a vallásos és szélsőjobboldali koalíciós partnerekkel folytatott, hetekig tartó, váratlanul kemény tárgyalások után sikerült megállapodnia az új kormány megalakításáról.

Sikerült kormányt alakítanom − közölte Netanjáhú Twitteren, percekkel az Jichák Hercog elnök által meghatározott éjféli határidő előtt. Hercog szóvivője megerősítette, hogy Netanjáhú nyilatkozata megérkezett − írta meg a Reuters hírügynökség.

A Netanjáhú által vezetett konzervatív Likud és a hozzá hasonlóan vallásos-nacionalista, az ultraortodox és ciszjordániai telepes közösségekhez közel álló pártok kényelmes többséget szereztek a november 1-jei választásokon, amikor a 120 parlamenti helyből 64-et megszereztek.

A kormányalakításról szóló megállapodást azonban a ciszjordániai tervezési jogkörtől a rendőrség feletti miniszteri ellenőrzésig terjedő kérdésekben javasolt törvénycsomaggal kapcsolatos viták hátráltatták.

Az alkotmány, valamint azok a javaslatok, amelyek a parlamentnek nagyobb hatáskört adnának a bírósági döntések felülbírálására, szintén riadalmat keltettek Izraelben és külföldön. A kritikusok az igazságszolgáltatás függetlenségének veszélyeztetését látják bennük.

Ultranacionalisták kerültek a kabinetbe

Az ultranacionalista Zsidó Erő párthoz tartozó keményvonalas Itamar Ben-Gvir és a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus párthoz tartozó Bezalel Szmotrik bekerülése sokkolta a palesztinokat és a liberális izraelieket.

Mindketten ellenzik a palesztin államiságot és támogatják az izraeli szuverenitás kiterjesztését Ciszjordániára, újabb akadályt gördítve a kétállami megoldás elé, amely a palesztin vezetők, az Egyesült Államok és az európai kormányok által támogatott állásfoglalás.

Ben-Gvir lesz a biztonsági miniszter, aki a rendőrség felett rendelkezik majd, míg Szmotrik telepespárti pártja a ciszjordániai tervezés felett gyakorol majd ellenőrzést, ami széles körű hatalmat biztosít a palesztinok felett, és megnyitja az utat az izraeli telepek bővítése előtt.

Itamar Ben-Gvir a rendőrség felett is nagyobb közvetlen ellenőrzést akar gyakorolni olyan jogszabályokkal, amelyek közvetlen hatáskört biztosítanának neki a politikai ügyekben, amelyekről általában a rendőrfőnök dönt.

Ugyanakkor Arieh Deri, a vallásos Sasz párt vezetője pénzügyminiszteri posztra pályázik, annak ellenére hogy elítélték adócsalásért. Ő két évre venné át a minisztériumot egy megosztott megállapodás keretében Szmotrikkal, aki a kormányzati ciklus első két évében töltené be.

Benjámín Netanjáhú elmondta, hogy végső soron ő fogja meghatározni az izraeli politikát, és ígéretet tett arra, hogy Izraelben minden állampolgár érdekében fog kormányozni. A veterán vezető, aki rekordhosszúságú, 15 évnyi vezetés után tér vissza, korrupciós vádak miatt bírósági eljárás alatt áll.

(Borítókép: Benjámín Netanjáhú 2012. november 4-én. Fotó: Sebastian Scheiner / Pool / Getty Images)

Rovatok