Index Vakbarát Hírportál

Nemzeti kormányt ígért Izraelben Benjamin Netanjahu

2022. november 2., szerda 09:11

Benjamin Netanjahu szerda hajnali győzelmi beszédében Izrael minden polgáráról gondoskodó nemzeti kormányt ígért – jelentette a helyi média. A keddi választások részvételi aránya magas volt, az exit pollok szerint Netanjahu Likud pártja lett a parlament legnagyobb ereje 30-31 mandátummal.

A hajnali háromkor elhangzott beszédében azt mondta: ha az exit pollok eredménye a tényleges választási eredményt tükrözi, akkor olyan nemzeti kormányt állít fel, amely Izrael minden polgárával törődik.

Hozzátette: kiegyensúlyozott, felelős politikájuk lesz, visszahozzák a biztonságot, megfékezik a drágulást, és még jobban kibővítik a béke körét, egyúttal javítják Izrael helyzetét a népek körében. Benjamin Netanjahu továbbá azt ígérte, törődni fognak az indulatok csökkentésével a közbeszédben és a belső béke visszahozásával.

Hatalmas győzelem kapujában állunk. A nép vissza akarja kapni a tőlünk elvett nemzeti büszkeséget, zsidó államot akar, stabil, gyakorlott kormányt. A  kormányfőnek elsősorban a katonákkal kell törődnie, felelősen kell eljárnia, nem életeket áldozni fölöslegesen, nem akarunk szükségtelen kalandokba keveredni

– tette hozzá.

A szavazatok mintegy felének feldolgozásánál három kisebb pártot is a kiesés fenyeget, mert nem érték el a parlamentbe jutás 3,25 százalékos küszöbét. Szerda reggel a baloldali liberális Merec párt 3,17 százalékon, a Balaad nevű arab párt 2,75 százalékon, a Raam nevű arab párt pedig 2,47 százalékon áll.

A választási részvételi arány magas, 71,3 százalékos volt.Az exit pollok világos, 62 mandátumos Netanjahu győzelmet ígértek, de a valós, végleges eredmények nyilvánosságra hozásáig még több nap is eltelhet, ugyanis a keddi szavazás eredményeinek összesítése után megszámlálják a hivatalos kiküldetésben külföldön szavazók, valamint a katonák voksait is.

Rovatok