Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan orvosi diagnózis nélkül változtathatnak nemet Spanyolországban

2022. december 22., csütörtök 19:49

Új törvény könnyíti meg Skóciában a nemi önazonosság megváltoztatását. Spanyolországban minden 16 évnél idősebb ember orvosi diagnózis nélkül változtathatja meg a hivatalos nemét.

A spanyol parlament csütörtökön elfogadta a nemváltoztatást megkönnyítő törvényt, mely egyebek mellett lehetővé teszi a 16 évesnél idősebbeknek, hogy orvosi diagnózis nélkül megváltoztathassák hivatalosan bejegyzett nemüket. A szavazás után Irene Montero esélyegyenlőségi miniszter üdvözölte az alsóház döntését.

A törvényjavaslat elfogadását másfél évnyi parlamenti vita előzte meg. Ahhoz azonban, hogy jogerős legyen, még a törvényhozás felsőházának is el kell fogadnia, ami várhatóan még az idén megtörténik.

Egyes érdekvédelmi csoportok szerint az új jogszabály mérföldkőnek számít a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség jogainak terén, feminista aktivista szervezetek azonban aggodalmukat fejezték ki, amiért szerintük 

a nem egyéni meghatározása a biológiai nemekről alkotott kép elmosódásához vezethet.

Az érintetteknek mindeddig több orvos által jóváhagyott diagnózisra volt szükségük ahhoz, hogy megváltoztassák nemüket. Néhány esetben bizonyítaniuk kellett azt is, hogy legalább két éve a sajátjuknak gondolt nemi identitással élnek, esetleg azt, hogy korábban hormonkezelésen estek át.

Skócia is könnyít

A skót parlament csütörtökön egy olyan törvénymódosítást fogadott el nagy többséggel, amely megkönnyíti a nemi önazonosság megváltoztatását. A jogszabály várhatóan jövőre lép érvénybe.

A legnagyobb horderejű módosítás az, hogy a kérelmezőknek a törvény életbelépése után semmiféle orvosi igazolással nem kell alátámasztaniuk, hogy a továbbiakban születési – biológiai – nemüktől eltérő neműként kívánják bejegyeztetni magukat.

A nemi önazonosság megváltoztatása hivatalosan már 2005 óta lehetséges Skóciában, ám a jelenleg érvényes szabályozás értelmében a kérelmezőknek két, egymástól független orvosi jelentést is be kell nyújtaniuk a hatóságoknak. Az egyiknek azt kell tartalmaznia, hogy a kérelmező alávetette-e magát bármilyen sebészeti vagy másféle kezelésnek külső nemi jellemzői megváltoztatására.

Az életmód is fontos

Ugyancsak bizonyítani kell jelenleg, hogy a kérelmező legalább két éve választott nemének megfelelő életmódot folytat, például hivatalosan megváltoztatta a nevét, vagy biológiai nemével ellentétes neműként azonosította magát jogosítványában vagy útlevelében.

Mindemellett esküt is kell tenni arra, hogy az illető további egész életében megtartja választott és jogilag megváltoztatott nemét. Emellett 18 évről 16 évre módosítja azt az alsó életkori határt, amely felett a nemi önazonosság jogilag megváltoztatható – számolt be az MTI.

Rovatok