Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea újabb fegyverdemonstrációt tartott, Szöul már reagált is

2022. december 23., péntek 17:08

Észak-Korea pénteken két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki keleti irányba. Ez volt Phenjan legújabb fegyverdemonstrációja, amely napokkal azután történt, hogy amerikai és dél-koreai harci repülőgépek közös gyakorlatot tartottak, amelyet Észak-Korea inváziós próbának minősített.

A dél-koreai hadsereg a kilövések után megerősítette, hogy szövetségesével, az Egyesült Államokkal fenntartja a harci készenlétet. Az Egyesült Államok kedden nukleáris fegyver hordozására alkalmas bombázókat és korszerű lopakodó repülőgépeket irányított a Koreai-félsziget közelébe, hogy közös gyakorlatot tartson dél-koreai harci gépekkel.

A dél-koreai védelmi minisztérium közölte, hogy a gyakorlatok részei voltak annak a kétoldalú megállapodásnak, amely az Egyesült Államok azon kötelezettségvállalásának megerősítéséről szól, hogy minden rendelkezésre álló katonai képességgel, beleértve a nukleárisakat is, megvédi ázsiai szövetségesét.

Észak-Korea jellemzően inváziós próbának bélyegzi az ilyen jellegű hadgyakorlatait, bár a szövetségesek rendületlenül állítják, hogy nem áll szándékukban megtámadni Phenjant – írja az Associated Press.

Rovatok