Index Vakbarát Hírportál

Dél-Korea riadóztatta légierejét

2022. december 26., hétfő 12:29

Több észak-koreai drón hatolt be ugyanis Dél-Korea légterébe. A déliek riadóztatták légierejüket, vadászgépeket és harci helikoptereket indítottak, valamint figyelmeztető lövéseket adtak le – jelentette a dél-koreai védelmi minisztérium.

A Sky News értesülései szerint Dél-Korea egyesített vezérkari főnökei jelentették be légterük megsértését, miszerint több pilóta nélküli, észak-koreai drón lépte át a határt. Ez az első alkalom 2017 óta – mikor egy feltételezett drón lezuhant az országban –, hogy Dél-Korea légterébe behatoltak az északi erők.

A drónok elleni védekezés közben egy dél-koreai KA–1 típusú, könnyű vadászgép lezuhant, nem sokkal azután, hogy elhagyta az ország keleti részén fekvő, Wonju térségében lévő bázist – közölte a védelmi minisztérium egyik tisztviselője.

Két pilótája még a lezuhanás előtt katapultált, őket kórházba vitték.

A déli Yonhap hírügynökség szerint radaron követték az Észak-Korea felől érkező drónokat, amelyek a két ország közötti, úgynevezett katonai demarkációs vonal – a demilitarizált övezet által körülvett szárazföldi határ – mentén haladtak. A NEWS1 dél-koreai hírügynökség szerint később az egyik észak-koreai drón rövid időre a déli főváros, Szöul fölött is átrepült. Az ország közlekedési minisztériuma közölte, hogy a hadsereg kérésére felfüggesztették az Incheon és Gimpo repülőtereken a járatok indítását.

Erődemonstráció, növekvő fenyegetés

2014-ben a határtól délre több feltételezett észak-koreai drónt találtak, amelyeket szakértők alacsony technológiai színvonalúnak, de potenciális biztonsági fenyegetésnek minősítettek. Észak-Korea már korábban is hirdette drónprogramját, a dél-koreai szakértők szerint az északiaknak mintegy 300 harci drónja lehet.

Az incidens mindössze néhány nappal azután történt, hogy Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki keleti tengeri területei fölött. Ez válasz lehetett Dél-Korea és az Egyesült Államok korábbi közös légi hadgyakorlatai ellensúlyozására, amelyekre Észak-Korea mint inváziós kísérletekre tekint.

Észak-Korea idén példátlan számú rakétakísérletet hajtott végre egyes szakértők szerint azzal a céllal, hogy fejlessze fegyverzetét, valamint nyomást gyakoroljon riválisaira, hogy az esetleges jövőbeni tárgyalásokon kedvezőbb pozícióból induljon.

Rovatok