Index Vakbarát Hírportál

Ez minden idők legtöbb áldozattal járó időjárási katasztrófája egy amerikai államban

2022. december 27., kedd 06:52

Az Egyesült Államokban hétfőn is több mint 3400 légi járatot töröltek az időjárási körülmények miatt, miközben a New York állambeli Buffalo repülőterének zárlatát szerdáig hosszabbították meg.

A karácsonyi utazási csúcsidőszakban hétfőn a járattörlések az Egyesült Államok szinte minden repülőterét érintették, a leginkább Denver, Atlanta, Las Vegas, Seattle, Baltimore és Chicago légikikötőit. A Southwest légitársaság járatainak kétharmada nem tudott felszállni.

A hóvihar által leginkább érintett New York állam nyugati részének központi repülőtere Buffalóban több napja nem üzemel, hétfőn már 125 centiméter hó borította a kifutópályákat, és a legújabb jelentés szerint szerdáig nem is tudják ismét működőképessé tenni.

A helyi idő szerint hétfő esti adatok azt mutatják, hogy Erie megyében

28-ra nőtt a halottak száma, ami az állam történetében minden idők legtöbb áldozattal járó időjárási katasztrófájává teszi a hóvihart.

Kathy Hochul kormányzó telefonon egyeztetett Joe Biden elnökkel az igénybe vehető szövetségi forrásokról. Az állam vezetője Buffalo városában tett látogatásán közölte, hogy a településen gyakorlatilag egyetlen tűzoltóautó sem tud közlekedni a hóakadályok miatt, és továbbra is érvényben van a közlekedési tilalom a lakosságra.

Mark Ponocarz, Erie megye elöljárója hétfőn arra hívta fel a figyelmet, hogy még nem értek a végére a megfogalmazása szerint „életünk valószínűleg legsúlyosabb viharának”. Buffalo városában és környékén

több ember azért halt meg, mert a mentők nem tudták időben ellátni őket, valamint napokig otthonukban vagy autójukban rekedtek.

Az elmúlt 5 napban az Egyesült Államokban közlekedő belföldi és külföldi légi járatok közül 18 700-at kellett törölni, a késést szenvedő járatok száma pedig ennek sokszorosa volt, ami igazi káoszt okozott az ünnepi közlekedésben.

Rovatok