Index Vakbarát Hírportál

Szergej Lavrov: Amerika ki akarja végezni Putyint

2022. december 27., kedd 07:09

A Pentagon „meg nem nevezett tisztviselőinek” nyilatkozatai szerint a Kremlre „lefejező csapást” akartak mérni, amely valójában az orosz államfő fizikai megsemmisítését jelenti – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

„Washington ment a legmesszebbre: ott a Pentagon egyes meg nem nevezett tisztviselői valójában azzal fenyegetőztek, hogy lefejező csapást mérnek a Kremlre, itt valójában az orosz államfő fizikai megsemmisítésének veszélyéről beszélünk. Ha valakinek valóban van ilyen ötlete, akkor annak nagyon alaposan át kell gondolnia az ilyen tervek lehetséges következményeit” – figyelmeztetett erre az orosz külügyminiszter a TASZSZ beszámolója szerint.

Az orosz külügyminisztérium vezetője emellett felidézte a nyugatról érkező konfrontatív jelzéseket a nukleáris területen:

Úgy tűnik, teljesen lemondtak minden tisztességről. A hírhedt Liz Truss (Nagy-Britannia volt miniszterelnöke) a választás előtti vitában minden kétséget kizáróan kijelentette: készen áll egy atomcsapás elrendelésére

– mondta a miniszter, hozzátéve, „nem is beszélve a kijevi rezsim nem nagyszabású provokációiról”. 

Szergej Lavrov szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beleegyezett abba, hogy a NATO-országok megelőző nukleáris csapásokat követeljenek Oroszország ellen. A külügyminiszter szerint ez is túlmegy az elfogadható határain. Az orosz külügyminiszter a TASZSZ-nak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok mindent megtesz az ukrajnai konfliktus erőszakosabbá tétele, valamint a konfliktus meghosszabbítása és erőszakosabbá tétele érdekében.

Eközben újabb orosz oligarcha esett ki az ablakon

Ahogy arról hétfőn beszámoltunk ezúttal Pavel Antonov holttestét találták meg indiai szállodája előtt a járdán. Állítólag kiesett második emeleti hotelszobája ablakából – legalábbis ezt közölte az indiai rendőrség. Ugyanennek a kelet-indiai városnak, Radzsagadának ugyanezen szállodájában halt meg szintén furcsa körülmények között két nappal ezelőtt Antonov egyik barátja, Vlagyimir Bugyenov.

A 65 éves Antonov Vlagyimir Putyin pártjának, az Egységes Oroszországnak volt a parlamenti képviselője, mégpedig a vlagyimiri körzetben. Antonov és Bugyenov együtt érkezett nyaralásra Indiába. Bugyenovot szállodai szobájában találták holtan, barátja halála után Antonov állítólag mély depresszióba süllyedt.

ANTONOV ARRÓL IS ISMERT VOLT, HOGY Ő VOLT A LEGGAZDAGABB OROSZ PARLAMENTI KÉPVISELŐ.

Az elmúlt egy évben egymást követték a különös, furcsa, családirtással tarkított öngyilkosságok az orosz oligarchák körében, és elsősorban az energetikai szektorban tevékenykedők voltak veszélyben. Elég, ha arra gondolunk, hogy például szeptemberben Ravil Maganov, a Lukoil igazgatótanácsának elnöke zuhant ki a moszkvai Központi Kórház ötödik emeleti ablakából.

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük az idén szeptemberig történt különös haláleseteket az orosz oligarchák körében.

(Borítókép: Szergej Lavrov 2022. december 23-án. Fotó: Evgenia Novozhenina / Reuters)

Rovatok