Index Vakbarát Hírportál

Figyelmeztetett a brit belügyminisztérium, ez várhat az Egyesült Királyságba utazókra

2022. december 28., szerda 15:09

Újabb többnapos sztrájkot kezdtek szerdán több nagy brit repülőtéren a határrendészeti dolgozók, miután a kormány továbbra sem teljesítette béremelési követelésüket. A brit belügyminisztérium késésekre, fennakadásokra és hosszabb várakozási időre figyelmezteti az Egyesült Királyságba utazókat.

A brit határrendészeti hatóság (UK Border Force) alkalmazottainak munkabeszüntetés-sorozata az egész karácsonyi és újévi utazási időszakra kiterjed: szakszervezetük december 23-tól 26-ig, illetve december 28-tól 31-ig hirdette meg az akciót. A brit belügyminisztérium a szokásosnál hosszabb várakozási időre, késések, fennakadások lehetőségére figyelmeztette a Nagy-Britanniába készülő utazókat.

A sztrájkok nem érintik a Londontól északra, illetve északkeletre fekvő Luton és Stansted repülőteret, amelyre a Magyarországról beutazók többsége érkezik. Sztrájkolnak viszont a határrendészeti dolgozók London két másik nagy nemzetközi repülőterén, Heathrow-n és Gatwicken, amelyre szintén közlekednek járatok Magyarországról.

A munkabeszüntetési akció kiterjed emellett Birmingham, Cardiff, Glasgow és Manchester repülőtereire. Ágazati előrejelzések szerint a sztrájksorozat teljes időszakában várhatóan kilencezer menetrendszerű és charterjárat száll le ezeken a repülőtereken, 1,8 millió utassal a fedélzetén – számolt be az MTI.

Elektronikus beléptetőkapuk használatát javasolják

A londoni belügyminisztérium kéri, hogy a Nagy-Britanniába készülők ellenőrizzék légitársaságuknál, utazási irodájuknál vagy túraszervezőjüknél járatuk indulását. A tárca javasolta, hogy az erre jogosult beutazók a sztrájkok idején használják az elektronikus beléptetőkapukat (eGates).

Ezeket a kapukat azok vehetik igénybe, akiknek biometrikus azonosítóval ellátott útlevelük van, betöltötték 12. életévüket – bár a 12–17 év közöttiek csak felnőttek kíséretében használhatják az e-kapukat –, és brit, európai uniós, illetve amerikai, kanadai, ausztrál, új-zélandi, japán, szingapúri, dél-koreai, svájci, norvég, liechtensteini vagy izlandi állampolgárok.

A brit kormány nem teljesítette a béremelési követeléseket

A UK Border Force alkalmazottainak szakszervezete azzal indokolta a sztrájkokat, hogy a kormány az érdekképviselet által követelt tíz százalék helyett mindössze kétszázalékos béremelést ajánlott. Nagy-Britannia évtizedek óta példátlan sztrájkhullámot él át ezekben a hetekben, mindenekelőtt a megélhetési költségek negyven éve nem tapasztalt ütemű emelkedése miatt.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint októberben 11,1 százalékos, novemberben 10,7 százalékos volt a tizenkét havi infláció Nagy-Britanniában. Az elmúlt napokban sztrájkoltak a vasutasok, a tanárok, a kórházi ápolók, a mentősök és a buszsofőrök. A vasúti dolgozók jelenleg is sztrájkolnak, és január 3-án újabb ötnapos sztrájkot kezdenek, ha addig nem sikerül megállapodásra jutni bérköveteléseikről.

December 23-tól katonákat vezényeltek ki a brit repülőterekre, hogy a határok biztonságának megőrzése érdekében be tudjanak avatkozni.

Rovatok