Index Vakbarát Hírportál

Putyin pontot tett a találgatások végére

2022. december 29., csütörtök 16:25

Az ősz beállta óta a tizedik nagyszabású rakétatámadást indította Moszkva, a háború egyik legsúlyosabbját ez idáig. Amiről eddig csak találgattunk és reménykedtünk, az mostanra szertefoszlott: belátható ideig nem lesznek béketárgyalások a háborús felek között.

Egy ideig úgy tűnhetett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem zárkózik el a béketárgyalásoktól. Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij november 16-án arról beszélt, hogy a nyugati országoktól kapott információk alapján Vlagyimir Putyin orosz elnök immár hajlandó lenne közvetlen tárgyalásokat folytatni Ukrajnával. Később azonban felmerült, hogy az orosz elnök csupán időnyerésre használná fel a tárgyalásokat, hogy rendezze sorait, pótolja hadserege hiányosságait, mielőtt újabb támadást indítana. 

December 22-én Vlagyimir Putyin ismét kijelentette, hogy az Orosz Föderáció kész tárgyalni a háború befejezéséről, de Kijev és nyugati szövetségesei állítólag nem hajlandók részt venni a tárgyalásokon, mint mondta, geopolitikai ellenfelei így kívánnak nyomást gyakorolni országára. Erről Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója úgy nyilatkozott, hogy Oroszország nem a háború befejezéséről akar tárgyalni, hanem igyekszik elkerülni a felelősséget az Ukrajna ellen elkövetett bűncselekményekért.

A háború egyik legsúlyosabb rakétatámadását indította Moszkva

Úgy néz ki, hogy semmilyen béketárgyalásra nem kerül sor, ugyanis Oroszország rakéták tömkelegét zúdította az ukrán városokra. Bloomberg szerint a háború egyik legsúlyosabb rakétatámadásában az oroszok folytatták a polgári célpontok megsemmisítését célzó kampányukat, miközben Moszkva szertefoszlatta a háború befejezéséről szóló tárgyalások utolsó morzsáit is.

Szeptember óta a tizedik nagyszabású támadásban Vlagyimir Putyin erői 69 cirkálórakétát indítottak útjára az ukrán hadsereg főparancsnoka, Valerij Zaluzsnyij szerint. Ukrajna ezek közül 54-et lőtt le, emellett 11 iráni gyártmányú drónt is hatástalanított.

Oroszország csütörtökön Ukrajna több nagyvárosának, köztük a fővárosnak, Kijevnek, valamint az északi Harkivnak és Szuminak villamosenergia-infrastruktúráját vette célba. A Fekete-tengeren tartózkodó stratégiai bombázókról és orosz hajókról kilőtt rakéták a helyi tisztviselők és a hadsereg jelentései szerint 90 százalékban kioltották az áramellátást Lembergben, az Ukrajna és Lengyelország nyugati határához közeli városban, és hatalmas áramkimaradásokat okoztak a déli Odesszában.

Az ukrán légvédelmi erők legalább 21 rakétát lőttek le Odessza felett, és mind a 16-ot, amelyek Kijevet célozták. További ötöt a déli Mikolajivi terület felett hatástalanítottak. Ez hozzáadódott ahhoz a 420 orosz rakétához és 430 drónhoz, amelyeket a kijevi csapatok lőttek le azóta, hogy Moszkva szeptemberben megkezdte a tömeges sortüzeket.

Nem látni, hol a fény az alagút végén

Belarusz egy külön incidensről számolt be, miszerint a belorusz légvédelem lőtte le csütörtökön helyi idő szerint 10 óra tájban az SZ–300-as ukrán rakétát. A BelTA belorusz állami hírügynökség korábban azt jelentette, hogy egy ukrán SZ–300-as légvédelmi rakéta csapódott be belorusz területen. A védelmi minisztérium Telegram-csatornáján közölt jelentés szerint a belorusz légvédelem Breszt megye Ivanava kerületében, Harbaha településnél lőtte le az ukrán rakétát, amelynek darabjait egy szántóföldön találták meg.

Kijev csak azután áll készen, hogy közvetlen tárgyalásokat folytasson Moszkvával, miután Oroszország háborús bűnökkel foglalkozó bíróság elé áll, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azonban egy interjúban leszögezte: Oroszország semmi ilyesmire nem hajlandó.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. december 29-én. Fotó: Mihail Klimentyev / Szputnyik / AFP)

Rovatok