Index Vakbarát Hírportál

Lépett a szerb elnök, a hadsereg fellélegezhet

2022. december 29., csütörtök 14:52

A Szerbia és Koszovó közötti ellentétek miatt december 26-án a legmagasabb készültségi fokozatba helyezték a szerb hadsereget, ám ezt most a szerb elnök visszavonta. Emellett a két ország közötti legnagyobb határátkelőhely is újranyitott.

Alekszandar Vucsics szerb elnök csütörtökön elrendelte az ország fegyveres erői kiemelt készültségi állapotának megszüntetését – írja a szerb média.

A szerb hadsereg legmagasabb készültségi fokozatba helyezését december 26-án jelentette be az államfő, ugyanis a szerb médiában elterjedt az a hír, hogy a koszovói kormány támadásra készül az ott élő szerbek ellen.

Milos Vucsevics védelmi miniszter akkor azt mondta, ez a Szerbia szuverenitás- és területvédelmi akcióját megelőző legmagasabb szintet jelenti, amelynek célja, hogy megvédje Szerbia polgárait, és hogy megakadályozza a szerbek elleni terrort, függetlenül attól, hol élnek.

A Reuters információi szerint Koszovó csütörtökön újra megnyitotta legnagyobb határátkelőjét Szerbiával, néhány órával azután, hogy a határon tiltakozó szerbek megígérték az útakadályok megszüntetését.

Koszovó, Szerbia déli tartománya 2008-ban egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét, de Szerbia és a koszovói szerbek nem ismerik el ezt, és továbbra is a Szerbia által kibocsátott rendszámtáblákat használják. Szerbia és Koszovó viszályában az Egyesült Államok és az Európai Unió próbál közvetíteni.

A két ország közötti ellentét azután éleződött ki újra, hogy a koszovói hatóságok háborús bűnökkel vádoltak egy szerb rendőrt, akit őrizetbe is vettek Kosovska Mitrovicában. A helyi szerbek barikádállítással, valamint a Koszovó és Szerbia közötti határátkelőkhöz vezető utak lezárásával tiltakoztak az ellen, hogy a koszovói rendőrség letartóztatott több egykori koszovói szerb rendőrt.

A koszovói fél úgy vélekedett erről, hogy a barikádokat bűnbandák állították, a nemzetközi közösség pedig mindkét felet nyugalomra intette, és az úttorlaszok eltávolítását követelte.

(Borítókép: Alekszandr Vucic szerb elnök 2022. december 15-én. Fotó: Mónus Márton / Reuters)

Rovatok