Index Vakbarát Hírportál

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Orbán Viktornak üzent Vlagyimir Putyin

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jevgenyij Prigozsin Wagner-tulajdonos üzletembert választotta az év emberének az oknyomozó újságírók kontinenseken átívelő szervezete, az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Prigozsin a szervezett bűnözés és a korrupció kategóriában kapta meg az elismerést. 

    A szervezet szerint az orosz oligarcha vált „azon jelenségek szimbólumává”, amelyek a legszörnyűbbek Oroszországban.

    A ferde úton szerzett pénz és a brutális erőszak ötvözésével, a gúnyos cinizmusával és az orosz törvényekkel szembeni büntetlenséggel olyan módon testesíti meg az államilag támogatott korrupciót, amelyre kevesen képesek

    – írja az OCCRP. 

  • Az európai gázárak az Ukrajna elleni orosz invázió előtti szintre csökkentek, miután a kontinensen a melegebb időjárás enyhítette a hiány miatti aggodalmakat.

    A Refinitiv adatszolgáltató cég szerint az egy hónapra szóló európai határidős gázkontraktus szerdán megawattóránként 76,78 euróra, azaz 10 hónapja a legalacsonyabb szintre esett, majd 83,70 eurónál magasabb szinten zárt – írja a The Guardian.

  • A Német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) egyik közelmúltban letartóztatott alkalmazottját azzal gyanúsítják, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatos minősített adatokat továbbított Moszkvának – írja a The Wall Street Journal

    A lap információ szerint a Carsten L. néven emlegetett férfi egy olyan osztályt irányított, ahol könnyedén hozzáférhetett olyan, háborúval kapcsolatos minősített adatokhoz, mint műholdfelvételek vagy lehallgatott beszélgetések. Emellett arról is gyűjtött adatot, hogy az Egyesült Államok szolgálatai hogyan szerezték meg a szóban forgó információt. 

    A hatóságok őrizetbe vették a férfit, a lakását pedig átkutatták. Amerikai és brit tisztviselők szerint a szolgálatok most megpróbálják felmérni, hogy mekkora kár keletkezett. Sem a Kreml, sem az orosz SVR nem nyilatkozott az ügyben.

  • Rishi Sunak megesküdött, hogy Nagy-Britannia továbbra is támogatást nyújt Ukrajnának országa védelméhez. Nagy-Britannia pénteken közölte, hogy több mint 1000 fémdetektort és 100 felszerelést adott Ukrajnának a bombák hatástalanítására, hogy segítsen az aknamezők felszámolásában.

    „Az, hogy Oroszország taposóaknákat használ és a polgári infrastruktúrát veszi célba, aláhúzza Putyin inváziójának megdöbbentő kegyetlenségét” – mondta Ben Wallace brit védelmi miniszter.

    Hozzátette, a legújabb brit támogatási csomag segíteni fog Ukrajnának abban, hogy biztonságosan megtisztítsa a földterületeket és épületeket, miközben visszaszerzi jogos területét – írja a The Guardian.

    A német Vallon cég által gyártott fémdetektorok segíthetnek a csapatoknak az útvonalak megtisztításában, mivel segítenek a robbanásveszély elhárításában – közölte a védelmi minisztérium.

  • Az ukrán–magyar határszakaszon 6372-en léptek be Magyarország területére csütörtökön, a románmagyar határszakaszon pedig 5821-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

    A beléptetettek közül a rendőrség 245 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes, nekik ezen időszak alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől csütörtökön 165 ember, köztük 47 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket – írta az ORFK.

  • Az Ukrajnára mért orosz rakétacsapások sorozata „jelentős károkat” okozott az országos villamosenergia-hálózatban, amelyet már amúgy is megviseltek az ismételt bombázások – írja az Al Jazeera.

    Sajnos a hálózat jelentős károsodása miatt nehézséget okoz számunkra az áramszolgáltatás Harkiv, Kijev, Odessza, Mikolajiv, Herszon és Lviv régiókban

    – mondta Volodimir Kudrickij, az Ukrenergo vezetője.

  • Mint ismert, csütörtökön Belarusz területére zuhant egy ukrán SZ–300-as rakéta. A minszki védelmi minisztérium később közölte, hogy a rakétát a belorusz légvédelem lőtte le.

    Kijev csütörtökön késő este jelezte: nem zár ki egy szándékos orosz provokációt, amellyel Belaruszt be akarják vonni a háborúba – számolt be az MTI.

    Az ukrán fél nem zár ki egy szándékos provokációt a terrorista orosz állam részéről, amely úgy állapította meg robotrepülőgépei röppályáját, hogy a belorusz terület feletti légtérben kelljen elfogni őket

    – olvasható a védelmi minisztérium közleményében. A minisztérium ugyanakkor hangsúlyozza, hogy kész részt venni az incidens körülményeinek „objektív” kivizsgálásában.

  • Köszöntjük olvasóinkat! 

    Indul az Index pénteki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Tartsanak velünk ma is!

    Csütörtöki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

Rovatok