Index Vakbarát Hírportál

Újabb települést foglaltak el az oroszok; Bahmut városként már nem létezik

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szombati hírösszefoglalója

Index
2022.12.31. 08:40
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy férfi megpróbált benzinnel leönteni és felgyújtani egy karácsonyfát a moszkvai Vörös téren – számolt be az Izvesztyija nevű orosz lap.

    A férfinek végül nem sikerült az akció, őrizetbe vették, a helyszínt pedig lezárták. Egyelőre nem világos, mi volt az indíték.

  • A krasznodari területen a Krími híd közelében kialakult dugó hossza az öt kilométert is meghaladta. Az ellenőrző pontok nagyjából 190 autót tudnak leellenőrizni óránként, ezért a hídon való átkelés több óráig is tarthat – írja az Interfax hírügynökség. 

    December 30-án, délután helyi beszámolók szerint nagyjából ezer autó várakozott az átkelésre, így alakult ki az öt kilométeres dugó. Az illetékes szervek melegedőpontokat helyeztek ki a híd közelébe a várakozó autósoknak, és vizet is szállítottak nekik. 

  • Mintegy 20 ezer katona vesz részt Moszkva lég- és rakétavédelmében az ünnepek alatt – közölte az orosz védelmi minisztérium.

    „Összességében az újévi ünnepek alatt és hétvégéken a Légierő- és Rakétavédelmi Szövetség mintegy 20 ezer katonája vesz részt a légvédelmi harci szolgálatban” – közölte a minisztérium a RIA szerint.

    A minisztérium tájékoztatása szerint az orosz légierő első számú légvédelmi és rakétavédelmi különleges célú hadseregének több mint 1800 katonája tölt be harci szolgálatot szilveszterkor. A különleges védelmi erők feladata a főváros védelme ballisztikus rakétáktól és ás légi támadásoktól.

  • A de facto Donyecki Népköztársaság képviselete szerint az Ukrajnai Háborús Bűnöket Ellenőrző és Koordináló Központban az ukrán katonák éjfél után elkezdték lőni a donyecki régiót, és négy, 155 milliméteres kaliberű lövedéket lőttek ki.

    A tüzet az Ukrán Fegyveres Erők oldaláról rögzítették a következő irányba: Orlovka településtől Donyeck város felé, ahol négy, 155 milliméteres kaliberű lövedéket lőttek ki.

    Donyeck Kijev kerülete a város északi részén található. Itt található a Bányász tér, a Kijev Prospekt, a vasútállomás, a Donbass Arena futballstadion. Itt ér véget az Artem Street , a város fő ütőere. 2014 óta, amikor a népköztársaság kikiáltotta függetlenségét Kijevtől egy államcsíny után, a területet rendszeresen ágyúzták az ukrán biztonsági erők – írja az orosz állami RIA hírügynökség. 

  • Idén több száz tárgyat „derusszifikáltak” az ukrán fővárosban, amelyek nevét az agresszor országhoz vagy a Szovjetunióhoz kötötték – írja az Unian.

    Ahogy a kijevi városi igazgatás üzenetében írják, már 237 utcát, sugárutat és körutat neveztek át, amelyek neve az agresszor országhoz vagy a szovjet múlthoz kapcsolódtak.

    Emellett a fővárosban csaknem 190 ezer fő számára építettek óvóhelyeket oktatási intézményekben és kommunális óvodai nevelési intézményekben. Ma 152 ezer embert tudnak elhelyezni az iskolai bombabiztos óvóhelyeken. 

  • Az ukrán hadsereg december 30-án támadást hajtott végre Luhanszk megyében. A de facto Luhanszki Népköztársaság (LNR) több képet is megosztott egy ukrán HIMARS-támadás következményeiről – írja az Institute for The Study of War (ISW) legújabb elemzése. 

    Egy ukrán katonai forrás megerősítette, hogy a csapások egy orosz laktanyát értek Alcsevszkben, illetve egy felszerelésekkel teli raktárat Kadijivkában és Brjankában. Az ukrán hadsereg egy orosz támaszpontra is lecsapott Hirszkében. 

  • Oroszország orosz útleveleket kényszerít az állami munkásokra a megszállt területeken – írja a The Kyiv Independent.

    Moszkva több állami dolgozóval is közölte, hogy orosz útlevelet kell szerezniük, és le kell mondaniuk az ukrán állampolgárságról, hogy tovább tudjanak dolgozni – közölte az ukrán hadsereg.

  • Vitalij Klicsko kijevi polgármester elmondta, hogy az ukrajnai háború kezdete óta 30 ukrán város polgármesterét rabolták el az orosz megszálló erők. A Spiegelnek adott interjújában hozzátette: hét városvezetőt még mindig nem találnak.

    A polgármesterek mindenütt célpontok voltak. Az oroszok megpróbálták letartóztatni a polgármestereket és különböző módszerekkel együttműködésre kényszeríteni őket

    – magyarázta az ukrán főváros vezetője.

    Klicsko szerint a kormány nem adott egyértelmű választ a helyi tisztviselőknek arra, hogy egy esetleges megszállás esetén elhagyják-e városukat vagy sem. Hozzátette, hogy az ukránoknak maguknak kell meghozniuk egy ilyen döntést.

  • Magyarország területére december 30-án az ukrán-magyar határszakaszon 6954 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5659 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 275 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől 2022. december 30-án 70 ember, köztük 46 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • Mihajlo Pritula katonai szakértő úgy véli, hogy az ukrán fegyveres erők a közeljövőben felszabadíthatják Donyecket, Melitopolt, Kremnevaját és Szvatovót az oroszok alól. 

    A szakértő elmagyarázta, hogyan fog haladni az ukrán hadsereg.

    Donyeck nagyon valószínű célpont, de lehet, hogy a Zaporozsje régióban jelenleg elfoglalt területek felszabadítására is kísérletet tesznek. Melitopol nem maradhat ki, és úgy gondolom, hogy el fogják érni Mariupolt, de kicsit később. Melitopol lesz az első város, amely a közeljövőben felszabadul. Szvatovóval, Kremnevajával kapcsolatban is vannak kérdések, de ezek a területek is felszabadulnak a közeljövőben

    – vélekedett Mihajlo Pritula az Unian szerint. Szerinte az ukrán fegyveres erők először ott pusztítják el az orosz csapatokat, ahol elfoglalták az ukrán területeket, és csak azután lépnek előre. A tél katasztrófává vált az oroszok számára, mert nem tudják ellátni a katonáikat, és hatalmas mennyiségű üzemanyaggal tudják csak működtetni a berendezéseiket.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Ebben az évben utoljára indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Tartsanak velünk ma is!

    Pénteki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

Rovatok