Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin a rákgyógyszerei miatt lett megalomániás, ami az ukrajnai invázióhoz vezetett

2022. december 31., szombat 18:46

A rákgyógyszerek által kiváltott megalománia is közrejátszott abban, hogy Vlagyimir Putyin úgy döntött, katasztrofális háborút indít Ukrajnában – állítja egy új nyugati hírszerzési elemzés.

Egy magas rangú dán hírszerző ügynök elmondta, hogy Putyin nagyhatalmi téveszméi és hold alakú arca az onkológiai hormonkezelés mellékhatásának jele volt 2022 elején.

Az elemzésre akkor került sor, amikor a Kreml elismerte, hogy a Putyin egészségével kapcsolatos aggodalmak ma már nemzetbiztonsági kérdésnek számítanak a koronavírus-variánsok és az új influenzatörzsek terjedése közepette. Nemrég pedig kiszivárgott az orosz biztonsági szolgálatoktól, hogy egészségi állapota folyamatosan romlik, különféle rohamai vannak. Ez azt jelentheti, hogy az orosz vezető 2023 elején visszavonul a nyilvánosság elől.

A dán védelmi hírszerző szolgálat orosz elemzési vezetője – aki személyazonosságát titkolja – azt mondta,

a nagyhatalmi téveszmék az egyik ismert mellékhatása annak a fajta hormonkezelésnek, amelyet kapott a rák elleni kezelésben. Ez befolyásolta a döntéseit, amikor elindította a háborút Ukrajnában.

Hozzátette, Putyinnak az év elején hold alakú arca volt, ami szintén ismert mellékhatása az ugyanilyen típusú hormonkezelésnek. Ödéma jeleit fedezték fel rajta, amelyeket a rák elleni gyógyszerek okozhatnak.

Még öt évet jósolnak a vezetőnek

Az elemzés szerint rákban szenvedett, és hormonkezelés alatt állt, amikor a háborút elindította, de nem halálos beteg.

A Proekt orosz független csatorna megjegyezte, hogy Putyint rákgyógyászok, különösen pajzsmirigy-specialisták kísérik. 

A dán hírszerző határozott benyomása, hogy az orosz elit egy része látja, hogy Putyin rossz úton halad. Ennek ellenére Putyin valószínűleg még öt évig hatalmon marad.

Az asztalokba kapaszkodás oka, hogy több esést és balesetet követően komoly krónikus fájdalmai vannak

– írta a Berlingske című dán lap, amely interjút készített a hírszerzővel. A feltételezés szerint a lóról való, 2000-es évek elején történt leesés, valamint dzsúdó- és jéghokisérülések okozzák a fájdalmait.

Egy személyben hozza a döntéseket

Az elemzés nem tartja valószínűnek, hogy Putyint hamarosan megbuktatják.

„Nem látjuk, hogy bárki is készülne megbuktatni őt, ha mégis, azt az FSZB is látná, és ezt valószínűleg nagyon gyorsan elintéznék” – vélekedett a tisztviselő, aki szerint Putyint a krónikus fájdalmai régóta gyötrik, ezért „hajlamos arra, hogy üljön, és szorosan megragadja a dolgokat. Ez azért van, hogy enyhítse a fájdalmat”.

Putyin személyes döntésének tartják a háború kirobbantását.

„Nem a gyenge hírszerzés, hanem Putyin ideológiai meggyőződései vezettek oda, hogy az orosz katonák azt hitték, virággal köszöntik őket” – jelentette a Berlingske napilap. „Putyin miatt volt az, hogy mindent egy szűk kör tervezett meg”, és csak az utolsó pillanatban osztották meg a terveiket a katonákkal. „Emiatt az orosz erők egyszerűen nem tudták, mit kellene tenniük”.

Putyin még mindig túlságosan beleavatkozik a háborúba, nemrég részt vett egy találkozón az összes vezető parancsnokával, és kikérte a véleményüket, de végül egy személyben dönt.

A Kreml kikövezte az utat, hogy Putyin egészségügyi okokból nem sokkal az után vonuljon vissza, hogy az oroszoknak szóló, előre felvett éves újévi üzenetét éjfél közeledtével az ország 11 időzónájában közvetítette.

(Borítókép:  Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) és Anatolij Koncevoj, a légideszant-csapatok parancsnok-helyettese (j2) látogatást tesz az újonnan hadkötelezettség alá vont férfiak kiképzőközpontjában, a Rjazanyi területen 2022. október 20-án.  Fotó: MTI / EPA / Szputnyik / Mihail Klimentyev)

Rovatok