Index Vakbarát Hírportál

Megnyitották a gyászolók előtt XVI. Benedek szülőházát

2022. december 31., szombat 17:21

Megnyitották a gyászolók előtt a 95 éves korában elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa szülőházát a felső-bajorországi Marktl am Inn városában.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, 95 éves korában, december 31-én délelőtt 9 óra 34 perckor meghalt Joseph Aloisius Ratzinger német teológus-pap, aki XVI. Benedek néven 2005 és 2013 között a katolikus egyház feje volt.

Az elmúlt kilenc évben, amióta idős kora miatti fogyatkozó erejére hivatkozva bejelentette a pápai hivatalról a lemondását, hivatalos megszólítása: Őszentsége XVI. Benedek, emeritus pápa (vagyis kiérdemesült pápa) volt.

Halálát az egész világon gyászolják a hívők, emiatt pedig megnyitották a felső-bajorországi Marktl am Inn városában található szülőházát is az emlékezők előtt. A szobában, ahol a szombaton elhunyt nyugalmazott pápa Joseph Ratzinger néven 1927. április 16-án megszületett, kisebb tömeg gyűlt össze, emlékére gyertyákat gyújtott a gyászoló tömeg, mellettük egy szál fehér rózsa és egy fekete kendő fejezi ki a gyászt. Az előtérben a gyászolók egy könyvbe írhatják gondolataikat.

A szülőház vasárnap szintén nyitva tart a gyászolók előtt. Az osztrák határ melletti kisváros piacterén is gyertyákat gyújtottak a volt egyházfő emlékére.

A korábbi egyházfő szülőháza az alábbi videóban látható. 

XVI. Benedek emeritus pápa temetése január 5-én a Szent Péter téren lesz, és Ferenc pápa közép-európai idő szerint 9.30-kor a római Szent Péter téren vezeti le.

(Borítókép: XVI. Benedek nyugalmazott pápa szülőháza 2013-ban. Fotó: Andreas Gebert / picture alliance / Getty Images)

Rovatok