Index Vakbarát Hírportál

Németország visszautasította, hogy tárgyaljon a lengyelekkel a világháborús jóvátételről

2023. január 3., kedd 20:50

Németország visszautasította a második világháborús jóvátételi tárgyalások felújítására vonatkozó legutóbbi varsói kormányzati kérést. Berlin egy lengyel diplomáciai jegyzékre válaszul leszögezte: a kérdést lezártnak tekinti − jelentette be a lengyel külügyminisztérium.

Varsó becslései szerint a náci Németország által a második világháborúban Lengyelországnak okozott veszteségek értéke eléri a 6200 milliárd zlotyt (532 ezer milliárd forintot), és ezért háborús jóvátételt követel Berlintől, a német kormányzat azonban többször is leszögezte: valamennyi, a második világháborúhoz kapcsolódó pénzügyi követelést lezártnak tekint − írta meg az MTI. 

A német kormány szerint a háborús veszteségek miatti kárpótlás és jóvátétel ügye lezárt kérdés, és a német kormány nem kíván tárgyalásokba bocsátkozni a kérdésben

− fogalmazott közleményében a lengyel külügyminisztérium.

„A Lengyel Köztársaság kormánya tovább folytatja erőfeszítéseit, hogy rendezze a náci Németország 1939 és 1945 közötti agressziója és a Lengyelország megszállása miatt keletkezett adósság rendezésének kérdését” − zárult a lengyel nyilatkozat.

A lengyel diplomácia kedden a kérdést az ENSZ elé vitte, és a világszervezet vezetésének „együttműködését és támogatását kérte ahhoz, hogy Lengyelország háborús jóvátételt kaphasson” Németországtól.

Mintegy hatmillió lengyel állampolgárt, köztük hárommillió lengyel zsidót gyilkoltak meg a második világháborúban, a lengyel fővárost pedig földig rombolták az 1944-es varsói felkelést követően, amelyben körülbelül 200 ezer polgári személy is életét vesztette.

1953-ban Lengyelország akkori kommunista vezetése − a Szovjetunió vezetőinek nyomására − lemondott minden háborús jóvátételi igényről, mivel Moszkva szerette volna megszabadítani a szintén szovjet bábállam Német Demokratikus Köztársaságot mindenfajta pénzügyi tehertől.

Lengyelország jelenlegi kormánypártja, a Jog és Igazságosság (PiS) szerint az akkori megállapodás nem érvényes, mivel Varsó akkor nem volt abban a politikai helyzetben, hogy méltányos jóvátételről tárgyalhasson.

2015-ös hatalomra kerülése óta a PiS vezetéséhez számos megkeresés érkezett a jóvátétellel kapcsolatban, és a párt belpolitikájának egyik alappillére, hogy megerősítse: Lengyelország a második világháború áldozata volt.

Rovatok