Index Vakbarát Hírportál

Először végeztek ki transznemű embert az Egyesült Államokban

2023. január 4., szerda 21:49

Amber McLaughlin az első transznemű ember, akit kivégeztek az Egyesült Államokban. 49 éves volt.

Az amerikai Missouri államban halálos ítéletet hajtottak végre egy transznemű nőn, aki még férfiként ölte meg korábbi barátnőjét 2003-ban. A nő holttestét a Mississippi folyóba dobta.

Amber McLaughlin, korábbi nevén Scott McLaughlin az Egyesült Államok történetében az első kivégzett elítélt, aki nyíltan vállalta transzneműségét.

Bár védői kegyelmi kérvényt adtak be, Missouri állam kormányzója ezt visszautasította kedden, ami megpecsételte a sorsát. A beadványban az ügyvédek nem hivatkoztak McLaughlin nemi identitására, hanem mentális állapotával és terhelt gyermekkorával érveltek védencük életének megmentése érdekében.

A benyújtott, felmentésért folyamodó kérelmekben a többi között Amber McLaughlin traumatikus gyermekkorára és mentális problémáira hivatkoztak, az ügyvéd elmondása szerint azonban ezek el sem jutottak az esküdtszékhez. McLaughlin depresszióban szenvedett, többször kísérelt meg öngyilkosságot is.

Az ítélet keddi végrehajtása előtt az utolsó szó jogán McLaughlin írott nyilatkozatot tett közzé, amelyben sajnálatának adott hangot 20 évvel ezelőtti tette miatt.

A börtönben változtatta meg a nemét

Scott McLaughlin 2003-ban a munkahelyén erőszakolta meg, majd késsel megölte korábbi barátnőjét, akit előzőleg hosszabb időn keresztül zaklatott. A gyilkosságot megelőző időszakban a férfi ellen a rendőrség távoltartási végzést adott ki, és rendszeresen biztosított kíséretet is a korábbi barátnő, Beverly Guenther számára.

A férfira 2006-ban mondták ki a halálos ítéletet.

McLaughlin már a börtönben, mintegy 3 éve döntött nemének megváltoztatásáról, és akkor változtatta meg a keresztnevét is Scottról Amberre.

Az ítélet végrehajtásakor a hatóságok már nőként kezelték, az igazságügyi iratokban is ekként hivatkoznak rá.

Az Egyesült Államokban szövetségi szinten az 1970-es évek közepén tették újra lehetővé halálos ítélet bevezetését az egyes államok számára. Azóta 1558 elítéltet végeztek ki, közöttük 17 nőt. Tavaly 18 bűnözőn hajtották végre a halálos ítéletet azon államokban, ahol érvényben van a legsúlyosabb büntetés. Jelenleg hivatalosan 27 tagállamban szerepel a büntető törvénykezésben halálos ítélet, ugyanakkor 7 tagállam formálisan, egy pedig informálisan felfüggesztette annak alkalmazását. További 8 államban hatályban van, de az elmúlt 10 évben nem hajtottak végre halálos ítéletet, és 11 államban alkalmazzák a gyakorlat szintjén is – írja az MTI.

Rovatok