Index Vakbarát Hírportál

Egyre többször szerepelteti kislányát Kim Dzsongun a nyilvánosság előtt

2023. január 6., péntek 09:13

Nemrégiben mutatta be először a nyilvánosság előtt kislányát az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun. A 10 éves Kim Dzsuéval kéz a kézben sétáltak végig azon a támaszponton, ahol egy méretes ballisztikus rakéta indítását ellenőrizték. Kim Dzsongun azóta már többször is mutatkozott a lányával, ami arra enged következtetni, hogy a gyerek nyilvános szereplésének konkrét célja van.

Tavaly november 18-án jelent meg először a nyilvánosság előtt a 10 év körüli Kim Dzsue apjával, Kim Dzsongunnal, majd további két eseményre is elkísérte az észak-koreai vezetőt. A dél-koreai hírszerzés szerint ezzel valószínűleg azt akarja megmutatni népének, hogy egy nap valamelyik gyermeke fogja továbbvinni az ország irányítását, ami immáron a harmadik hatalomátadás lenne a Kim-dinasztiában – írja az Al-Jazeera.

Az elmúlt három hónapban az észak-koreai állami média által „Kim Dzsongun legkedvesebb gyermekének” nevezett kislányt egy ballisztikus rakéta tesztkilövésére, egy tudósokkal való fotózásra és egy rakétatároló létesítmény megtekintésére is magával vitte a vezető.

A kislányt övező találgatások közül az egyik legvalószínűbb az, hogy a jövőben ő veheti majd át a hatalmat apjától, noha a feltételezések szerint még csak kilenc- vagy tízéves lehet. De azt is sugallhatja, hogy egy napon szerepet fog játszani az ország fegyverfejlesztésében.

A dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) egy zárt ajtók mögött tartott parlamenti bizottsági ülésen úgy vélte, azzal, hogy Kim Dzsongun nyilvános helyekre viszi a lányát, azt akarja megmutatni az észak-koreaiaknak, hogy eltökélt szándéka a hatalmat családon belül tartani – erről Yoo Sang-beom, az egyik törvényhozó beszélt, aki részt vett az NIS zárt ülésén. Hozzátette, hogy Kim Dzsue nyilvános szereplése az apjával nem feltétlenül jelenti azt, hogy ő lesz az utódja.

Dél-koreai hírügynökségek információi szerint az észak-koreai vezetőnek három gyermeke van, akik 2010-ben, 2013-ban és 2017-ben születtek. Róluk csak annyit lehet tudni, hogy az elsőszülött fiú, míg a másik kettő lány. 

(Borítókép: Kim Dzsongun és kislánya. Fotó: STR / KCNA / KNS / AFP)

Rovatok