Index Vakbarát Hírportál

WHO: Sokkal többen halnak meg koronavírusban Kínában, mint amit a kormány beismer

2023. január 6., péntek 15:06

Az Egészségügyi Világszervezet bírálta a koronavírushoz kapcsolódó halálesetek nagyon szűk definícióját Kínában, és arra figyelmeztetett, hogy a hivatalos statisztikák nem mutatják a járvány valódi hatását.

Egyre nagyobb aggodalomra ad okot a fertőzések számának meredek emelkedése, amióta Peking múlt hónapban hirtelen feloldotta az évek óta tartó szigorú korlátozásokat, és a kórházak és krematóriumok gyorsan túlterheltté váltak − írta meg a The Guardian

Még mindig nem rendelkezünk teljes körű adatokkal

− mondta Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója.

Az ENSZ-ügynökség egy nappal azután tette közzé a kínai járványügyi és járványmegelőzési központok (CDC) által szolgáltatott adatokat, hogy a WHO tisztviselői kínai tudósokkal találkoztak. Kína naponta egy számjegyű halálesetekről számolt be.

Úgy véljük, hogy a Kínából jelenleg közzétett számok alulreprezentálják a betegség valódi hatását a kórházi felvételek, az intenzív osztályra való felvételek és különösen a halálesetek esetében

− közölték

Kína december óta mindössze 22, koronavírushoz köthető halálesetet jelentett, és drámaian leszűkítette a halálesetek minősítésének kritériumait, ami azt jelenti, hogy Peking saját statisztikáiról most már széles körben úgy gondolják, hogy nem tükrözik a valóságot.

A kínai CDC elemzése a WHO által közölt adatok szerint a helyben szerzett fertőzések között a BA.5.2 és BF.7 omikron-alvariáns túlsúlyát mutatta ki.

Nem valószínű, hogy veszélyesebb variánsok jelennek meg

A közelmúltban végzett genomikai szekvenálás alapján továbbra is az omikron marad a domináns koronavírus-változat, ami megerősíti a tudósok korábbi megállapításait, és egyelőre eloszlatja az aggodalmakat egy új, aggodalomra okot adó változat megjelenésével kapcsolatban.

A WHO vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz korábban azt mondta, hogy a tisztviselők magas szintű megbeszéléseket folytattak kínai kollégáikkal.

Továbbra is frissebb, rendszeresebb és megbízhatóbb adatokat kérünk Kínától a kórházi kezelésekről és a halálesetekről, valamint átfogóbb, valós idejű vírusszekvenálást

− mondta Gebrejeszusz.

Megismételte, hogy az ENSZ egészségügyi szervezete megérti, hogy egyes országok miért vezetnek be újabb ellenőrzéseket a Kínából érkező látogatókkal szemben. Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke néhány órával a WHO tájékoztatója után elmondta, aggódik amiatt, ahogy Kína kezeli a járvány kitörését.

Az Egyesült Államok, amely csütörtöktől kezdve a legtöbb, Kínából érkező utazótól negatív tesztet követel meg, méltatta a WHO szerepét, és azt mondta, hogy Washington saját óvintézkedései azért születtek, mert Peking nem segíti az átláthatóságot. 

Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője szerint az ENSZ szerve „a legjobb helyzetben van ahhoz, hogy értékelést készítsen”, mivel kapcsolatban áll a kínai tisztviselőkkel.

Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője a pekingi sajtótájékoztatón elmondta, hogy Kína átlátható módon és gyorsan megosztotta adatait a WHO-val. Hozzátette, hogy Kína járványhelyzete ellenőrizhető, és reméli, hogy a WHO „tudományos, objektív és pártatlan álláspontot fog képviselni”.

Túlterhelt az egészségügyi rendszer

Sok kínai temetkezési vállalat és kórház azt mondja, hogy túlterhelt, és a nemzetközi egészségügyi szakértők legalább egymillió, koronavírussal kapcsolatos halálesetet jósolnak Kínában idén. Ennek ellenére Kína napi öt vagy annál kevesebb halálesetről számolt be, amióta megszűntek korlátozások.

Ez nevetséges. Négy közeli rokonom halt meg. És ez csak egy család. Remélem, a kormány őszinte lesz az emberekkel és a világ többi részével abban, hogy mi történt itt valójában

− mondta a pekingi 66 éves Csang a lapnak, aki csak a vezetéknevével volt hajlandó nyilatkozni.

A brit székhelyű Airfinity egészségügyi adatszolgáltató cég becslései szerint Kínában naponta körülbelül kilencezer ember halhat meg koronavírus miatt.

A Reuters szemtanúja szerdán hét halottaskocsit számolt a sanghaji Tongji kórház parkolójában. A dolgozók legalább 18 sárga zsákot cipeltek, amelyeket a holttestek szállítására használtak.

A kínai kabinet szerdán közölte, hogy fokozza a gyógyszerosztást, és kielégíti az egészségügyi intézmények, idősotthonok és vidéki területek igényeit − jelentette az állami média.

(Borítókép: Peking 2022. június 16-án. Fotó: Kevin Frayer / Getty Images)

Rovatok