Index Vakbarát Hírportál

Új koronavírus-variáns alakulhat ki Kínában a tömeges fertőzések hatására

2023. január 6., péntek 20:22

Kínában folyamatosan növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma. Rusvai Miklós állatorvos, virológus szerint tömeges fertőződés esetén könnyen elképzelhető, hogy új variáns alakul ki az ázsiai országban.

Kínában csaknem 250 millió ember kaphatta el a koronavírust december első 20 napjában. A becslések azt követően születtek, hogy Kína december elején hirtelen úgy döntött, feloldja a közel három éve érvényben lévő, szigorú zéró-Covid-politikáját. Az Egészségügyi Világszervezet keményen bírálta a koronavírushoz kapcsolódó halálesetek nagyon szűk definícióját Kínában, amit Peking zokon vett.

Rusvai Miklós az InfoRádiónak kifejtette: a kétely oka, hogy az adatok nem illeszkednek a korábban más országokban megfigyelt járványtani mintázatokhoz, tehát az esetszám alakulása nem követi az eddigi megfigyeléseket.

„Ez persze lehet egyedi sajátosság, Kína különleges ország, mindenesetre a vírus eddig a legtöbb országban máshogyan viselkedett” – tette hozzá az egyetemi tanár.

Rusvai Miklós szerint a mostani magas esetszám nem szolgáltat pluszinformációt a helyben gyártott kínai vakcinák hatékonyságáról. A szakértő szerint a magas esetszám nem meglepő annak tükrében, hogy a fertőződést a vakcina nem akadályozza meg, csak a betegség súlyos formájának kialakulását.

Több ország is szigorít a beutazási feltételeken

Mint azt korábban megírtuk, több más ország után csütörtökön Németország, Belgium, Ausztria, Svédország és Thaiföld is bejelentette, hogy kötelezővé teszi a koronavírusteszt elvégzését a Kínából érkezők számára.

Az uniós tanács továbbá arra buzdította a tagállamokat, hogy az ázsiai országból érkezőket csak 48 óránál nem régebbi negatív teszt birtokában engedjék be a területükre.

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok