Index Vakbarát Hírportál

Nyakunkon a járványok, csak kapkodjuk a fejünket

2023. január 8., vasárnap 20:20

A héten a belga közegészségügyi intézet, a Sciensano hivatalosan is bejelentette, hogy az országban influenzajárvány van.

A Politico beszámolója szerint az intézet közleményéből kiderül, minden alapadat és a növekvő esetszám is arra utal, hogy egyértelműen kijelenthető, influenzajárvány van. Az influenza vírusa mellett jelen van a koronavírus, valamint egyéb légzőszervi fertőzéseket okozó vírusok is. Ott van még a bronchiolitis is, amely a kislégutak (bronciolusok) gyulladását jelenti, melyet vírusfertőzés okoz, leggyakrabban az RSV (respiratory syncytial vírus) a kórokozó.

Jelenleg már annyi influenzás került kórházba, mint amennyi koronavírusost kezelnek

– mondta Steven Van Gucht, a Sciensano egyik virológusa. Hozzátette, idővel az sem elképzelhetetlen, hogy a kórházba került influenzás betegek száma meghaladja a koronavírusban szenvedők számát.

Steven Van Gucht úgy véli, a neheze még hátravan, a járvány tetőzését 3-4 hét múlva várják. Viszont már megint túlterhelt a belga egészségügy a rendkívül magas esetszám miatt. Idén egyébként is a szokásosnál jóval hamarabb kezdődött az influenza terjedése Európában, és a kórházban kezelt betegek száma október óta emelkedik.

Számos európai állam, köztük Németország és Szlovákia is bejelentette, hogy influenzajárvány van, más országok pedig fontolgatják, hogy lépnek ezen a téren.

A tengerentúlon sem rózsásak a járványkilátások

Az Egyesült Államokban a járványügyi szakértők arra hívták fel a hét közepén a figyelmet, hogy az omikron variánsa, amely az XBB.1.5 kódnevet kapta, a korábbiaknál jóval fertőzőbb. Egyelőre csak figyelmeztették az embereket, hogy legyenek körültekintőek, pánikra azonban nincs ok.

Az adatok azonban nem túl fényesek. Tavaly decemberben a hónap eleje és vége között 4-ről 41 százalékra (!) ugrott az XBB.1.5 variáns által okozott fertőzésszám.

Megdöbbentő számok!

– írta Twitter-bejegyzésében a Fehér Ház koronavírus-járvánnyal kapcsolatos ügyeit koordináló Ashish Jha.

Megszólalt már az ügyben az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is. Egyik vezető epidemiológusuk szerint nagyon aggasztó a gyorsaság a fertőzésszámokban. Maria Van Kerkhove hozzátette, hogy az XBB.1.5 omikron-variánst az Egyesült Államokban mutatták ki először, azonban már a világ 29 országában fertőz. A variáns valószínűleg azért fertőzőbb, mert valahogyan „becsapja” az immunrendszerünket. Azt viszont nem valószínűsítik, hogy súlyosabb tüneteket okozna, mint az eredeti omikron – írja összefoglalójában a CNN.

Európában a kínai turistáktól félnek

A héten, egészen pontosan szerdán tartottak ülést az uniós egészségügyi kormánytisztviselők, hogy összehangolt választ adjanak a Kínában megugrott fertőzésszám nyomán a kontinensünkön kialakult újabb vírusgócok ügyében. Ugyan ajánlásokat elfogadtak, de ezek egyelőre egyik tagállamra nézve sem kötelezőek – számolt be a Politico.

A járványveszély miatt több országban riadót fújtak, miután a január 22-én kezdődő kínai holdújév alkalmából Peking – három év elteltével – engedélyezte az állampolgárok tömeges utazását külföldre. Feltételezhető, hogy több millió kínai kel útra, hogy ünnepük alkalmából szeretteikkel találkozzanak azok után, hogy Kínában feloldották a koronavírussal szemben alkalmazott zéró tolerancia rendkívül szigorú elvét. Ennek nyomán az országban ugrásszerűen megnőtt a fertőzöttek száma.

A már megindult foglalások alapján a kínaiak körében a legnépszerűbb úti célok között szerepel

Sok állam azonban már előzetesen intézkedéseket hozott. Például Olaszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada mellett Japán, India és Tajvan is kötelezően tesztelteti a Kínából érkezőket.

Az Egyesült Államok területére csak azok a Kínából, Hongkongból vagy Makaóból érkező, kétéves vagy annál idősebb légi utasok léphetnek be, akik indulás előtt legfeljebb két nappal negatív eredményt mutattak fel, vagyis bizonyítottan nem koronavírus-fertőzöttek.

Kína felháborodott, és rasszizmust kiáltott az állampolgáraival szemben bevezetett ellenőrzések miatt. Ugyanakkor vezető kínai orvosok is elismerik, hogy bajok vannakKína jelenleg a legsúlyosabb járványkitöréssel néz szembe, különösen a 25 milliós Sanghajban, ahol az elmúlt hetekben a lakosság több mint kétharmada fertőződhetett meg koronavírussal – jelentette be a város egyik legnagyobb kórházának vezetője.

Jelenleg a koronavírus-járvány igen kiterjedt Sanghajban: a lakosság mintegy hetven százalékát érintheti, ami húsz-harmincszor nagyobb arány, mint amit tapasztaltak az előző, 2022. tavaszi járványkitöréskor

 – mutatott rá Csen Er-csen orvos, a neves sanghaji Rujcsin egyetemi kórház igazgatóhelyettese.

Vasárnaptól feloldják egyébként a karanténkorlátozásokat a Hongkongból érkezők, valamint az odautazók számára.

Mire számíthatunk Magyarországon?

Jakab Ferenc virológus az ATV-nek arról beszélt, hogy nincs ok pánikra, annak ellenére, hogy a koronavírus omikron-variánsának egyre több mutációja jön létre. Állítása szerint a koronavírus a mindennapjaink része marad, hasonlóan az influenzavírushoz. 

Újabb és újabb koronavírus-mutációk a jövőben is megjelennek, de szerintem most már hullámokról nem kell majd beszélni. Sokszor elmondtuk, a Covid beépült azon felső légúti fertőzések palettájába, amelyek ősszel, télen megjelennek közöttünk

– mondta a professzor, majd hozzátette, a Magyarországon megjelent turbómutánstól a sok fertőzött ellenére sem kell tartani, mert egyre gyengébb tüneteket okoz.  

A szakemberek legnagyobb félelme valójában az, hogy az omikron mellett egy olyan variáns jelenik meg a kevésbé átoltott afrikai vagy ázsiai területeken, amely hasonlóan gyorsan terjed, mint az omikron, de erőteljesebben fertőzi a tüdő sejtjeit. Ha ez bekövetkezik, akkor igen, számolni kell egy súlyosabb, több halálozással járó fertőzéssel.

Szakemberek szerint ugyanakkor érdemes beadatni mind az influenza, mind pedig a koronavírus elleni ismétlőoltást.

(Borítókép: Koronavírus-tesztállomás egy európai repülőtéren 2021. december 2-án. Fotó: Peter Boer/Bloomberg via Getty Images)

Rovatok