Index Vakbarát Hírportál

Olyan erővel gázoltak el egy medvét Romániában, hogy lerepült az útról

2023. január 10., kedd 07:58

Medvével ütközött egy autó a romániai Nistoresti városa melletti autópályán. Az ütközés olyan nagy erővel történt, hogy az állat szinte kirepült a pályáról. Az esetről videófelvétel is készült.

Az ütközésről készült felvételek alapján a kék SUV sofőrje, miután látta az úttesten átszaladó medvét, fékezett és megpróbálta félrerántani a kormányt, de a balesetet így sem tudta elkerülni. Az autó elejével elütötte az állatot, amely ennek következtében elrepült.

A medve pár pillanattal később a hátán landolt, majd mire a sofőr kiszállt az autóból, az állat nagy nehezen feltápászkodott és elballagott a közeli erdőbe.

A videómegosztó portálra feltöltött videó szerint az ütközés valamikor 2022 tavaszán a romániai Nistoresti városa mellett húzódó autópályán történt. Arról nem tudni, hogy a medvének lett-e komolyabb baja, de a kiérkező rendőrök a sofőrt megszondáztatták, amelynek eredménye negatív volt.

Mint megírtuk, Romániában 2019 júliusa óta 243 veszélyesnek ítélt medvét lőttek ki, 25-öt fogtak be és helyeztek át hatósági engedéllyel. A Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium honlapján közzétett adatok alapján az engedélyezett kilövések vagy áthelyezések nem mind valósultak meg. 2022. április közepe óta a jóváhagyott kilövéseknek csak a 42 százaléka történt meg, a korábbi jogszabályok szerint jóváhagyott kérések alapján a veszélyes medvék mintegy 80 százalékát lőtték ki.

De 2022 májusában és októberében Magyarországon is felbukkant egy barna medve. Az állatot tavasszal Pés-kő, míg ősszel a Bükk nyugati peremén kapták lencsevégre. 

Rovatok