Index Vakbarát Hírportál

Szerb külügyér: Orbán Viktor azt kérdezte tőlem, hogy ki a bűnös

2023. január 10., kedd 19:16

Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott Ivica Dacic szerb külügyminiszter a Karmelita kolostorban, a szerb diplomácia vezetője a találkozót követően azt mondta, hosszas beszélgetést folytatott a magyar kormányfővel.

Szijjártó Péter meghívására hosszas találkozót tartott Orbán Viktor miniszterelnökkel a szerb külügyér. Ivica Dacic a találkozó után elmondta:

Fontos kérdésekről cseréltünk véleményt. Orbán tájékoztatott bennünket a magyarországi politikai helyzetről, ami ugyanannyira összetett, mint a miénk. Én pedig ecseteltem neki a koszovói helyzetet.

A szerb diplomácia vezetője úgy véli, Szerbiának és Magyarországnak együtt kell keresnie a válaszokat azokra az időszerű kérdésekre, amelyek nemcsak országainkat rázzák meg, hanem az egész világot, így például a gazdasági és energetikai vonatkozású kérdésekre is válaszokat kell találni – írja a Szabad Magyar Szó.

A magyarok érdekeltek a közös fellépésben, és hogy a földgáz és kőolaj tekintetében egymást segítsük. Különösen az energetika területén fontos, hogy rendszereinket jól összekapcsoljuk

– magyarázta Dacic, aki Orbán Viktorral a két ország szempontjából fontos stratégiai kérdésekről is tárgyalt, így az épülő gyorsvasútról és az autópálya-építésről is.

Orbán azt kérdezte tőlem, hogy ki a bűnös, amiért az elmúlt napokban tumultus alakult ki a határátkelőkön. Megegyeztünk, hogy a következő időszakban ezt a problémát orvosolni kell

– szögezte le a szerb diplomata, aki – a magyar kormányfővel egyetértésben – kijelentette, hogy Szerbia és Magyarország kapcsolatai történelmi csúcsponton vannak.

Készül egy háromoldalú találkozó

A megbeszélésen szóba került még egy hármas találkozó Szerbia, Magyarország és Ausztria között is, amelyen a migráció problémáját vitatnák meg. Azt azonban nem lehet tudni, mikor kerülne sor erre.

Annyi azonban biztos, hogy az osztrák alkancellár kissé kiborult legutóbbi nyilatkozatában. Több tízezer migráns érkezik ugyanis az országba, ami miatt Werner Kogler osztrák alkancellár Magyarországot okolja. A megoldás keresését hangsúlyozta a migrációs probléma megoldására, ami szerinte sikerrel is járhat. Akkor úgy fogalmazott: „A Délkelet-Európán keresztül történő illegális migrációval kapcsolatos tagadhatatlan problémák nem velük, hanem Magyarországgal vannak.” Szerinte:

Ha ragaszkodnánk a belügyminiszter logikájához, akkor Magyarországot ki kellene rúgni Schengenből, mert a legtöbb regisztrálatlan átkelés Ausztriába onnan történik.

(Borítókép: Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel tárgyal Orbán Viktor a Karmelita kolostorban 2023. január 10-én. Fotó:  Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán / MTI)

Rovatok