Index Vakbarát Hírportál

Az űrből is látszanak a csúcsra járatott kínai krematóriumok

2023. január 11., szerda 16:28

A frissen készült műholdfelvételek alapján Kína több pontján zsúfoltság tapasztalható a krematóriumok és a ravatalozók környékén. Az ázsiai országban az elmúlt hetekben drasztikusan növekedett a Covid-fertőzöttek száma, miután a kínai egészségügyi hatóságok feloldották a szigorú járványügyi korlátozásokat.

A képeken látszik, hogy az autók sorban állnak a létesítmények mellett kiépített vadonatúj parkolókban. Kína nemrégiben eltávolodott a vírussal összefüggő szigorú egészségügyi politikával, amely tömeges zavargásokat váltott ki, miután több mint két évig szigorúan ellenőrizték a polgárok magánéletét.

A műholdas képek összhangban vannak a CNN értesüléseivel és a közösségi médiában megosztott beszámolókkal a ravatalozók és krematóriumok túlzsúfoltságáról.

CNN: "Satellite images capture crowding at China’s crematoriums and funeral homes as Covid surge continues"

"..the country continues its battle with an unprecedented wave of Covid-19 infections following its dismantling of severe pandemic restrictions"https://t.co/4e09noI6Pd

— Dakota (@Dakota_150) January 11, 2023

A CNN az elsők között számolt be az elhunytak tárolására használt ideiglenes pekingi létesítményekről, ahol a túlhajszolt személyzet próbál lépést tartani a folyamatosan érkező sárga hullazsákok tömegével.

A gyászoló családok közben arról számoltak be, hogy napokig várakoznak szeretteik temetésére vagy elhamvasztására.

Kína hivatalos Covid–19 halálos áldozatainak száma a korlátozások enyhítése óta továbbra is feltűnően alacsony – december 7. óta mindössze 37 halálesetet jegyeztek fel az országban.

Ennek oka, hogy Kína csak azokat a Covid-pácienseket tartja nyilván, akik légzési elégtelenségben haltak meg. Az Egészségügyi Világszervezet élesen bírálta a koronavírushoz kapcsolódó halálesetek nagyon szűk definícióját Kínában, és arra figyelmeztetett, hogy a hivatalos statisztikák nem mutatják a járvány valódi hatását.

A WHO egészségügyi vészhelyzetekért felelős ügyvezető igazgatója, Mike Ryan azt mondta, hogy a Kína által közzétett számok „alulreprezentálják a betegség valódi hatását” a halálesetek tekintetében.

Rovatok