Index Vakbarát Hírportál

Uniós korrupciós botrány: marokkói luxusnyaralás, 50 ezer eurós mikuláscsomag

2023. január 11., szerda 19:29

Pier Antonio Panzeri és családja úgy tervezte, hogy egy ötcsillagos marrákesi szállodában köszönti az új évet. Az utazást állítólag a marokkói kormány fizette. Ehelyett a volt olasz törvényhozó, felesége és lánya letartóztatásban töltötte az ünnepet.

Panzeri központi figurájává vált annak a korrupciós vizsgálatnak, amely decemberben sokkolta a brüsszeli intézményeket, amikor is a belga rendőrség házkutatást tartott az Európai Parlament épületében, és több mint 1,5 millió euró készpénzt foglalt le Panzeri és két másik gyanúsított házában − írta meg a Financial Times

Az ügyészek szerint Katar arra használta Panzerit és hálózatát, hogy a világbajnokság előtt javítsa brüsszeli megítélését. A 67 éves olasz képviselő azonban nem volt új szereplő a játékban: a nyomozók gyanúja szerint már több mint egy évtizede kapott kenőpénzeket és ajándékokat marokkói tisztviselőktől az Európai Unió politikájának befolyásolásáért cserébe.

Egészen 2019-ig, amikor nem választották újra az Európai Parlamentbe, Panzeri az intézmény Marokkóért felelős kapcsolattartója, az emberi jogok szószólója és gyakori látogatója volt a La Mamounia nevű marrákesi luxusüdülőhelynek, ahol egykor Winston Churchill is vendégeskedett.

Lehallgatási jegyzőkönyvek is bizonyíthatják az ügyet

A lap által megszerzett lehallgatási jegyzőkönyvek szerint a Panzeri család Abderrahim Atmountól, Marokkó lengyelországi nagykövetétől kapott ajándékokról beszélt. Panzeriék azt is megbeszélték, hogy egy hetet, beleértve a szilvesztert is, a La Mamouniában töltenek Rabat költségén.

Panzeri felesége és lánya házi őrizetben van Lombardiában, és arra várnak, hogy átszállítsák őket Belgiumba, ahol a családfőt tartják börtönben.

Az ügyészek azt állítják, hogy mindketten tudtak a korrupcióról.

Panzeri ügyvédje nem kívánt nyilatkozni a lapnak, ahogyan a marokkói külügyminisztérium sem. Panzeri feleségének és lányának ügyvédje azt mondta, tagadják, hogy bármi rosszat tettek volna.

Panzeri kapcsolatai marokkói tisztviselőkkel több mint egy évtizedre nyúlnak vissza, amikor a parlament EU–Magreb küldöttségének vezetőjeként tevékenykedett. A nyilvános feljegyzések szerint 2011 és 2019 között Atmoun Panzerivel együtt elnökölt egy EU–Marokkó parlamenti vegyes bizottságban. Emellett a nagykövet gyakran utazott Olaszországba.

A parlamenti feljegyzések szerint Panzeri már 2010-ben is a marokkói kormánynak kedvező véleményt képviselt, amikor sürgette az Európai Bizottságot, hogy biztosítson több támogatást az ország számára. Többek között igennel szavazott az EU–Marokkó kereskedelmi megállapodásról és a halászati megállapodásról is.

2012. szeptember 1-jén Atmoun részt vett az olasz balközép Demokrata Párt rendezvényén, amelyen Panzeri dicsérte Marokkó demokratikus törekvéseit, szemben például Tunéziával.

Az Európai Unió végre felismerte, hogy más megközelítést kell alkalmaznia

− mondta egy videofelvétel tanúsága szerint a volt képviselő.

Marokkó azt akarja, hogy elismerjék a megszállt algériai területeket

A korrupciós vizsgálat − eredetileg egy hírszerzési művelet, amelyet a belga titkosszolgálat 2021-ben indított több más európai titkosszolgálattal együttműködve − azzal kezdődött, hogy Marokkó és az Európai Unió kapcsolatainak elemeit vizsgálta. Két, az ügyet jól ismerő tisztviselő szerint a középpontban Rabat lobbitevékenysége állt a halászati jogokkal és a vitatott nyugat-szaharai terület feletti marokkói szuverenitás elismerésével kapcsolatban.

Nyugat-Szahara nagy része marokkói ellenőrzés alatt áll, de az Algéria által támogatott Polisario Front függetlenséget követel, és a terület sorsát meghatározó ENSZ-népszavazás évtizedek óta húzódik.

2021-ben egy uniós bíróság megsemmisített két kereskedelmi és halászati megállapodást Brüsszel és Marokkó között, mivel nem konzultáltak megfelelően a nyugat-szaharaiakkal, bár a megállapodások a fellebbezés elbírálásáig továbbra is hatályban maradnak.

2022 júliusában belga hírszerzők videokamerákat helyeztek el Panzeri brüsszeli otthonában, miután felfedezték az ott elrejtett 700 ezer eurónyi készpénzt. A nyomozást ismerő két tisztviselő szerint ezután figyelmeztették a belga rendőrséget és a szövetségi ügyészt.

50 ezer eurós mikuláscsomag

A megfigyelőrendszer által rögzített egyik esetben Panzeri 50 ezer eurót adott át Mikulásokkal díszített borítékokban egy olasz szakszervezeti tagnak, Luca Visentininek, aki a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség vezetőjének újraválasztására pályázott. Visentini elismerte, hogy a készpénzt kampánya számára szánt adományként kapta, és tagadta, hogy bármi törvénytelent tett volna.

A nyomozók azt állítják, hogy a Panzeri-csoport képes volt befolyásolni a szavazásokat két marokkói aktivista ellen, akiket 2018-ban és 2021-ben az Európai Parlament rangos Szaharov emberi jogi díjára jelöltek. Ahelyett, hogy 2021-ben a szélsőbaloldal által javasolt marokkói jelöltet támogatták volna, az európai parlamenti szocialisták végül a szélsőjobboldal által jelölt bolíviai jelöltre szavaztak.

A múlt héten a belga ügyészek arra kérték a parlamentet, hogy függessze fel két európai parlamenti képviselő mentelmi jogát, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek Panzeri hálózatában. Egyikük Panzeri utódja, Andrea Cozzolino, aki az Európai Parlament Marokkóval való kapcsolattartója volt. Cozzolino örökölte Panzeri tanácsadóját is, aki korábbi főnökével együtt belga őrizetben van.

Cozzolino tagságát a múlt hónapban „ideiglenesen felfüggesztették” az olasz Demokrata Pártból. Az európai parlamenti képviselő nem reagált a megkeresésekre, és az ügyvédei sem kívántak nyilatkozni. Az Ansa olasz sajtóügynökségnek adott nyilatkozatában ügyvédei azt mondták, hogy „semmi köze a bűncselekményekhez”, és nyitottak arra, hogy parlamenti mentelmi jogát feloldják.

Charles Tannock volt brit európai parlamenti képviselő, aki 2013-ban írt egy emberi jogi jelentést, amelyben bírálta a Marokkó által elkövetett visszaéléseket, azt mondta, hogy nincs tudomása semmilyen marokkói megvesztegetési kísérletről, de úgy tűnik, hogy Panzeri folyamatosan próbálja csökkenteni a Rabattal szembeni kritikát.

Az Európai Unió külügyi külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell a múlt héten Rabatba látogatott, és – elmondása szerint – megvitatta az állításokat a marokkói kormánnyal.

Nyilvánvalóan aggódunk a sajtóban megjelent ügyek miatt. Aggasztók, és a vádak súlyosak. Az Európai Unió álláspontja egyértelmű: a korrupció nem maradhat büntetlenül, a korrupcióval szemben zéró tolerancia van érvényben

− mondta Borrell a találkozó után. Nasser Bourita marokkói külügyminiszter a Borrell-lel való találkozót követően kijelentette, hogy országának az Európai Unióval való partnersége

folyamatos bírósági zaklatásnak és a médiából érkező ismételt támadásoknak van kitéve ... különösen a parlamentben.

Egymás után esnek ki a csontvázak a szekrényből

Mint azt megírtuk, belga ügyészek decemberben vádat emeltek Eva Kaili, az Európai Parlament egyik alelnöke, rajta kívül pedig három másik ember ellen. A vádak szerint a volt képviselő többzsáknyi készpénzt fogadott el katari tisztviselőktől, hogy érdekükben befolyásolja az Európai Unió döntéseit. Egy kiterjedt nyomozás után korrupcióval vádolják őket. A nyomozók Katar tiltott befolyásolási kampányát is vizsgálják.

Az Európai Unió ombudsmanja, Emily O’Reilly a Politicónak adott interjúban már egyenes arról beszélt, hogy a Katar-gate-botrány alapjaiban fogja megrengetni az Európai Parlamentet, ezért sürgősen át kell alakítani a vonatkozó etikai szabályzókat, hiszen ha működtek volna, akkor nem következik be ez a vesztegetési botrány. Emily O’Reilly már jó ideje ostorozza az uniós intézményeket, amiért nem lépnek fel hatékonyabban a külső befolyásolás megállítása érdekében. 

Mindez drámai és káros az Európai Unió hitelességére nézve

– mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a korrupciós ügyről.

Charles Michel a Politicónak arról beszélt, hogy le kell vonniuk a tanulságokat, majd ki kell dolgozniuk egy intézkedéscsomagot a korrupció megelőzésére. Az Európai Tanács elnöke úgy látja: az ügy még nehezebbé teszi, hogy a gazdasági és energiaválságra koncentráljanak.

(Borítókép: Pier Antonio Panzeri. Fotó: Marc Dossmann / AFP)

Rovatok