Index Vakbarát Hírportál

Bemutatjuk az ukrán várost, ahol most a legdurvább harcok zajlanak

2023. január 11., szerda 10:18

Az utóbbi napokban erős orosz támadás indult a kelet-ukrajnai Szoledar városa ellen. A településről mind az ukránok, mind az oroszok azt állítják, hogy az övék.

Az orosz csapatok az utóbbi napokban indítottak újabb és újabb támadásokat Szoledarban. A kis bányászvárosban a harc házról házra folyik, amiről videó is készült.

Az oroszok Vlagyimir Putyin elnök által, az ortodox karácsony alkalmából bejelentett fegyverszünet idején közölték azt, hogy jelentős területeket foglaltak el. Azóta az orosz védelmi minisztérium már azt is állította, hogy a város központját is birtokba vették, de az ukrán fél az erre vonatkozó állításokat mindeddig cáfolta.

Azt viszont az ukránok is elismerték, hogy az oroszok erőteljes offenzívát indítottak a város elfoglalásáért,

ÉS AZT IS, HOGY A LEGJOBB ZSOLDOSOKAT VETIK BE OTT

Nehéz megmondani, mi a pontos harci helyzet a városban, de az szinte biztosnak tűnik, hogy az oroszok előrenyomultak, a kérdés csak az, hogy milyen mértékben. Kedden már a brit katonai hírszerzés is azt valószínűsítette, hogy a város központját elfoglalhatták az oroszok, másrészről viszont a település többi részén beásták és tartják magukat az ukránok.

Bekeríthették az ukránokat

A BBC szerdán arról számolt be, hogy a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin – aki korábban arról is beszélt, hogy miért kell nekik annyira a település – is megszólalt arról, hogy mi a helyzet a városban. Ő azt mondta, hogy

A VÁROS KÖZPONTJÁT MÉG NEM FOGLALTÁK EL, DE MÁR BEKERÍTETTÉK AZ OTT VÉDEKEZŐ UKRÁN CSAPATOKAT.

Prigozsin több fotót is közzétett az éjjel, amiken ő maga is látható a szoledari orosz katonák körében.

„A Wagner egységei Szoledar teljes területét elfoglalták. A város központjában katlan jött létre, ahol még folyik a városi harc” – idézte Prigozsint a BBC hírportálja. Hozzátették, a zsoldosvezér szerint a város elfoglalásában egyedül a Wagner fegyveresei vettek részt, tehát az orosz hadsereg hivatásosai nélkül hajtották végre az akciót. 

Ukrán részről Hanna Maljar, a védelmi minisztérium helyettese legutóbb csak annyit mondott, hogy „folytatódnak az intenzív harcok” a városban, és hogy az oroszok nagy veszteségeket szenvednek. Pavlo Kirilenko, a Donyecki terület ukrán katonai vezetője pedig azt mondta, hogy Szoledarban több mint 500 civil van még – többségében 50 év feletti idős emberek. Közülük néhányan most már elhagynák a települést, de jelenleg lehetetlen evakuálni őket (ezzel összefüggésben nemrég derült ki, hogy eltűnt két brit állampolgár is, akik a városi evakuációban segédkeztek). 

Bahmut a végső cél

Szoledar elfoglalása azért lenne fontos az oroszoknak, mert ha övék a település, akkor ezáltal megnyílhat a lehetőségük arra, hogy körbezárják a közeli várost is, amelyet már hónapok óta próbálnak elfoglalni – sikertelenül. Bahmutban a múlt év végén látogatást tett az ukrán elnök is

A BBC úgy értékelt, ha Szoledart valóban elfoglalják az oroszok, akkor az katonai és propagandisztikus szempontból is olyan eredmény lesz, amelyet győzelemként tudnak felmutatni azoknak, akik az orosz hadsereget kritizálták az utóbbi időben. Nemrég az is felvetődött, hogy a Wagner-vezérnek személyes érdekei is fűződnek ahhoz, hogy orosz kézre kerüljön Bahmut.

Az orosz–ukrán háborúról szóló szerdai, percről percre közvetítésünket itt követheti

(Borítókép: Füst száll fel Szoledar városából 2023 január 5-én. Fotó:  Clodagh Kilcoyne / Reuters)

Rovatok