Index Vakbarát Hírportál

Márciusban a háború legfontosabb kérdésére kaphatunk választ

2023. január 12., csütörtök 10:59

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint a márciusra várt nagy támadásban ha egyik fél sem ér el átütő sikert, akkor beláthatják, hogy katonailag ez a konfliktus nem megoldható, ezután pedig elkezdődhetnek a béketárgyalások.

Páncélozott nehézfegyvereket szállíthatnak Ukrajnának a nyugati szövetségesek, de a legmodernebb támadó eszközök biztosítása nincs napirenden. 

A Nyugat jelentős támogatást biztosít Ukrajnának

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádióban elmondta, a legkomolyabb eszköz az amerikaiak által bejelentett M2 Bradley gyalogsági harci jármű, emellett az amerikaiak régi M113-asokat adnak át, több mint százat. Megjegyezte, hogy a francia AMX–10-es felderítő harci járművek nem igazán alkalmasak egy Oroszország elleni háborúra, inkább afrikai viszonyokra tervezték őket a szakértő szerint.

Az orosz dróntámadások különösen a tavalyi év végén jelentettek súlyos problémákat Ukrajna számára, hiszen a rendszeres áramkimaradások és a fűtésrendszer meghibásodása keserves pillanatokat okozott a lakosságnak. Ezekre jelentettek gyógyírt a német Gepardok, amelyek eredményesen tudták hatástalanítani az iráni gyártmányú drónokat. 

Kaiser Ferenc leszögezte, a Nyugat nagyon óvatosan adagolja a fegyverszállítmányokat, kifejezetten támadófegyvereket nem nagyon adnak át Ukrajnának, ugyanis szerinte hosszú távon mindenki úgy gondolkodik, hogy egyszer majd újra lesz energiakereskedelem, hosszú távon is vásárolni fog Európa Oroszországtól. 

Márciusban választ kaphatunk

A nehézfegyverzeti támogatások ellenére is patthelyzet várható a fronton a következő hetekben, aminek fő oka a jelenlegi időjárás, ami ellehetetleníti a harcokat. Korábban úgy fogalmazott a szakértő: „Az óriási esők okozta raszputyica lényegében sártengerré változtatta a kelet-ukrajnai területeket, ami még a lánctalpas járművek közlekedését is ellehetetleníti.”

Hogy az orosz vagy az ukrán fél mikor fogja úgy gondolni, hogy ezt a háborút katonai erővel nem lehet befejezni, annak is a függvénye, hogy a márciusra várt nagy támadásban melyik fél ér el eredményt. Ha egyik sem, és mind a két oldal belátja, hogy katonailag ez a konfliktus nem megoldható, akkor indulhatnak meg az érdemi tárgyalások

– vélekedett a szakértő.

(Borítókép: Anatolii Stepanov / AFP)

Rovatok