Index Vakbarát Hírportál

Gyökerestől tépték ki a fákat az óriási tornádók az Egyesült Államokban, legalább hét ember meghalt

2023. január 13., péntek 10:26

A csütörtökön az Egyesült Államok déli részén végigvonuló hatalmas, örvénylő viharrendszer legalább hat ember halálát okozta Alabama középső részén, ahol egy tornádó letépte a tetőket a házakról és fákat döntött ki Selma városában. Egy másik ember Georgiában halt meg, ahol a heves szél több tízezer ember számára okozott áramkimaradást.

Az alabamai Autauga megyében, Selmától 66 kilométerre északkeletre legalább hat halálos áldozatot követelt és becslések szerint 40 házat rongált meg vagy semmisített meg a tornádó, amely 32 kilométeres ösvényt vágott két vidéki település között − közölte Ernie Baggett, a megye katasztrófavédelmi igazgatója. 

Több lakókocsi a levegőbe repült, és legalább 12 ember olyan súlyosan megsérült, hogy a mentőknek kórházba kellett szállítaniuk őket – mondta Baggett az Associated Pressnek. A katasztrófavédelem csütörtök este a kidőlt fák átvágására összpontosított, mert olyan embereket kerestek, akiknek segítségre lehet szükségük.

Tényleg alapos kárt okozott. Ez a legrosszabb, amit ebben a megyében láttam

− mondta Baggett.

Georgiában egy utas meghalt, amikor a viharban egy fa rádőlt egy járműre Jacksonban − közölte Lacey Prue, Butts megye halottkémje. Ugyanebben a megyében, Atlantától délkeletre a vihar a jelek szerint egy tehervonatot is ledöntött a sínekről.

Az Atlantától délre fekvő Griffinben a tisztviselők a helyi hírügynökségeknek elmondták, hogy több ember rekedt egy lakóparkban, miután arra fák dőltek.

A tűzoltók egy griffini férfit is kiszabadítottak, aki órákra beszorult a házára dőlt fa alá. Egy középiskola megrongálódott, és négy másik középiskolában benntartották a diákokat, miután a hatóságok megállapították, hogy nem biztonságos az iskolabuszok számára a közlekedés. Griffin városa csütörtök este 10 órától péntek reggel 6 óráig kijárási tilalmat rendelt el.

Atlantától délre legalább hat georgiai megye iskolakerületei pénteken tanítási szünetet rendeltek el. Ez összesen 90 ezer diákot érint.

Országszerte 33 tornádót jelentettek 

Csütörtök este országszerte 33 tornádót jelentett a Nemzeti Meteorológiai Szolgálat, és Georgia, Dél-Karolina és Észak-Karolina államokban még mindig számos tornádóriasztás van érvényben. A jelentéseket azonban még nem erősítették meg, és néhányat közülük a később elvégzett értékelések után szélkároknak minősíthetnek.

A polgárjogi mozgalom történetéből ismertté vált Selma városában egy tornádó széles ösvényt vágott a belvárosban, ahol épületek omlottak össze, fák gyökerestül szakadtak ki, autók borultak fel, és villanyvezetékek szakadtak fel. Sűrű, fekete füstfelhő szállt a város fölé, ugyanis tűzkár is történt. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a vihar okozta-e a tüzet.

James Perkins, Selma polgármestere elmondta, hogy halálos áldozatokról nem érkezett jelentés, de több ember súlyosan megsérült. A mentőcsapatok folytatták a károk felmérését, és a tisztviselők remélték, hogy péntek reggel légi felvételeket készíthetnek a városról.

A kiterjedt áramkimaradások miatt Selma városi tanácsa az utcán tartott ülést, ahol a mobiltelefonok fényeit használva rendkívüli állapotot hirdettek. Egy középiskolát nyitottak meg menedékhelyként.

A 18 ezer lakosú Selma mintegy 80 kilométerre nyugatra fekszik Alabama állam fővárosától, Montgomerytől. A polgárjogi mozgalom egyik központja volt, ahol 1965. március 7-én az alabamai állami rendőrök kegyetlenül szétverték a szavazati jogukért tüntető feketéket, akik az Edmund Pettus hídon vonultak át.

Atlantától nyugatra, Douglas és Cobb megyében is jelentettek károkat. Kentuckyban a louisville-i Nemzeti Meteorológiai Szolgálat megerősítette, hogy egy EF-1-es tornádó csapott le Mercer megyére, és közölte, hogy több más megyében is felmérik a károkat.

Három tényező − a természetes La Nina időjárási ciklus, a Mexikói-öböl felmelegedése, amely valószínűleg az éghajlatváltozással függ össze, és a tornádók évtizedek óta tartó eltolódása nyugatról keletre − együttesen okozta a szokatlan csütörtöki tornádórendszert − mondta Victor Gensini, a Northern Illinois Egyetem meteorológiaprofesszora, aki a tornádók kialakulását tanulmányozza.

Gensini szerint a La Nina, a Csendes-óceán egyes részeinek lehűlése, amely világszerte megváltoztatja az időjárást, hozzájárult a hullámzó sugáráramlat kialakulásához, amely hidegfrontot hozott át, mondta Gensini. De ez nem elég egy tornádó kitöréséhez. Nedvességre is szükség van.

Normális esetben a levegő Délkeleten az évnek ebben az időszakában meglehetősen száraz, de a harmatpont kétszerese volt a normálisnak, valószínűleg a Mexikói-öbölben lévő szokatlanul meleg víz miatt, amelyet valószínűleg az éghajlatváltozás is befolyásol. Ez a nedvesség találkozott a hidegfronttal, és ez okozta a tornádókat − mondta Gensini.

(Borítókép:  Családi házra zuhant fák az Alabama állambeli Mount Vernonban 2023. január 12-én. Fotó: MTI/EPA/Dan Anderson)

Rovatok