Index Vakbarát Hírportál

Ezer rohamrendőrnek hat napjába telt Greta Thunberg akciójának felszámolása

2023. január 16., hétfő 20:23

A művelet hatodik napján, hétfőn ért véget Németországban a kiürítés egy lignitbánya bővítése miatt lebontásra váró településen, amelyet megszállva tartottak klímaaktivisták.

Az Észak-Rajna–Vesztfália tartománybeli Lützerath utolsó bejelentett lakója már 2022 októberében elköltözött, miután megvásárolta ingatlanát a környékbeli lignitbányájának bővítésére készülő RWE energetikai óriáscég, a község elhagyott épületeiben 2020 nyara óta táborozó klímavédelmi aktivisták viszont nem akartak önként távozni − írta meg az MTI. 

Az RWE január 11-én kezdte meg a település lebontását rendőri biztosítással. Eljárásának jogosságát több bírósági döntés is megerősíti, de a szénalapú energiatermelést elutasító aktivisták ragaszkodtak a bányabővítési tervek elvetéséhez. A több száz aktivista eltorlaszolta az utakat, és felépítettek egyebek között több olyan háromlábú állványt is 4-5 méter hosszú gerendákból, amelyekre odakötözték egymást. Sokan fák ágai közé épített apró kunyhókban várták a kiürítést.    

Az aktivisták eltávolítására csaknem ezer rohamrendőrt mozgósítottak. Fokozatosan, szinte négyzetméterről négyzetméterre ürítették ki a területet. A „falufoglalók” sok esetben támadták meg őket kövekkel, tűzijátékokkal, gyújtópalackokkal.    

Legalább 150 ember megsérült

Szombaton rendőrségi becslés szerint 15 ezer, a szervezők adatai szerint 35 ezer ember részvételével tüntetést tartottak a bányabővítés ellen. A demonstráción történt összecsapásokban hatósági adatok szerint 70 rendőr, a szervezők tájékoztatása szerint legkevesebb 90 tüntető sérült meg.    

Hétfőre már csak két aktivista maradt a faluban, ők az egyik épület alá, egy alagútba húzódtak be. Délután önként elhagyták a települést, így hivatalosan véget ért Lützerath kiürítése.    

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter elítélte a klímaaktivisták tiltakozási módszereit. Hétfői közleményében kiemelte, hogy az aktivisták „felelőtlenül” jártak el, hiszen „az égő barikádok, omlásveszélyes alagutak és a magasra épített rozoga faházak” révén nemcsak magukat, hanem a rendőrök testi épségét is veszélyeztették.    

Hozzátette: a klímaválság elleni erőfeszítések társadalmi támogatottságát is veszélyeztetik azok, akik a demokratikus diskurzus helyett „erőszakkal fejezik ki aggodalmukat”.    

Ugyanakkor ki kell vizsgálni a rendőrök által alkalmazott módszerekkel kapcsolatos panaszokat is – írta a belügyminiszter, kiemelve, hogy nem marad következmények nélkül, ha beigazolódnak a túlkapásokról szóló vádak.

Greta Thunberget is elvitték a rendőrök

Mint azt megírtuk, Greta Thunberg svéd aktivistát vasárnap a rendőrség más tüntetőkkel együtt eltávolította, amikor a németországi Lützerath falu szénbányabővítése miatt történő lerombolása ellen tüntettek.

Az egyik videón Greta Thunberg ismert klímaaktivista látható, amint más aktivistákkal körülvéve a rendőrök lökdösik. A demonstráció szervezőjeként Thunberg nem tett eleget a rendőrség felszólításának, hogy hagyja el a területet. 

A rendőrök kénytelenek voltak fizikai erővel eltávolítani a helyszínről.

(Borítókép: Greta Thunberg a Lützerath település lerombolása miatt kialakult tüntetésen 2022. január 14-én. Fotó: Bernd Lauter / Getty Images)

Rovatok