Index Vakbarát Hírportál

Ezért hiszi Ukrajna, hogy a nyugati tankok fordulatot jelenthetnek a háborúban

2023. január 17., kedd 14:58

Az ukrán vezetés a Nyugatról érkező tankokban látja tavaszi nagy hadjáratának sikerét. Manapság elavult technikának tűnhet a tankok használata, de számos előny szól mellette. Nem mindegy azonban, milyen harckocsikkal támogatják nyugati szövetségesei Ukrajnát.

A 21. század elején felvetődött a kérdés, amely elképzelhetetlennek tűnt – vajon a tankok elavultak? Sokáig a jövő fegyvereinek tekintették a pilóta nélküli drónokat, a kiberhadviselést és más új technológiákat, de 2023 elején, amikor Ukrajna Oroszország elleni, döntő fontosságú tavaszi offenzívát tervez, Kijev arra készül, hogy ismét a 20. századi hadviselés hagyományos szárazföldi haditechnikai eszközeihez forduljon – írja a Politico cikke.

Van létjogosultsága a tankoknak

Az ukrán katonai vezetők több száz nyugati harckocsit akarnak bevetni a háború következő szakaszában, hogy szembeszálljanak Moszkva erőivel. A hónapokig tartó csend után a NATO-szövetségesek fontos katonai támogatásokkal segítik Ukrajnát. Az Egyesült Államok Bradley gyalogsági harcjárművekkel, Németország pedig Marder gyalogsági harcjárművekkel kívánja ellátni Ukrajnát.

December végén az Egyesült Államok bejelentette, hogy egy Patriot légvédelmi rakétacsomagot adományoz Ukrajnának. Németország csatlakozott az Egyesült Államokhoz további Patriot légvédelmi ütegek Ukrajnának történő szállításában. Emellett Németország – amint arról korábban az Index már írt – Gepard önjáró légvédelmi gépágyúkkal támogatta és támogatja Ukrajnát, ami megoldást jelent az iráni drónok által okozott orosz légicsapások ellen.

Az Egyesült Királyság alsóházában hétfőn Bernard Jenkin vezető konzervatív parlamenti képviselő azt mondta, hogy „az ukrajnai konfliktus leleplezte azokat a divatossá vált kritikusokat, akik kétségbe vonják, hogy a modern harckocsiknak bármilyen hasznuk volna a modern hadviselésben”.

Ukrajna megmutatta, hogy a páncélosok fontosak 

– értett egyet Ben Wallace brit védelmi miniszter.

A mobilitás lehet a kulcs

Az ukrán hadsereg már most is a kelet-európai szövetségesek által adományozott vagy az orosz megszállóktól zsákmányolt szovjet korabeli tankokat használ. A nyugati modellek azonban, amelyekre a vezetők vágynak, a tavasszal esetlegesen eszkalálódó támadás előtt jelentős előrelépést jelentenének.

A mobilitás kulcsfontosságú egy támadó háborúban

– mondta az egyik uniós ország diplomatája, amely azt fontolgatja, hogy modern harckocsikat adományoz Ukrajnának.

Korábban már írtunk róla, hogy Emmanuel Macron növelni kívánja a Kijevnek nyújtott segítséget, ezért francia gyártmányú, AMX–10 RC típusú, könnyen mozgó harckocsikat küld Ukrajnának.

Ukrán tisztviselők attól tartanak, hogy az Egyesült Államokban gyártott HIMARS rakétarendszerek, amelyek tavaly ősszel az ellentámadásban nagy szolgálatot tettek, ezúttal kevésbé bizonyulhatnak hatékonynak, mivel az oroszok távolabbra húzódtak, hogy elkerüljék a találatokat, 

így a tankokra nagyobb szükség lesz, mint korábban.

Anthony King, a Warwick Egyetem háborútudományi professzora figyelmeztetett, hogy a HIMARS globális ellátásának szűkössége is kezdheti éreztetni hatását idén, ezért is lehet nagy hangsúly a harckocsik használatán.

Nem mindegy, milyen tankokat használnak

Az ukrán tisztviselők tudják, hogy jelentős különbségek vannak a Nyugatról érkező modellek között. Az Egyesült Államokban gyártott M1 Abrams tankok nagy lőtávolságúak, de Ukrajna számára nehézséget jelenthet a tankolásuk, mivel nagy gázturbinás motorjaik nagy mennyiségű kerozint fogyasztanak.

Bár a brit Challenger 2 modell jelentős előrelépés lenne az ukrán erők által jelenleg használt szovjet korabeli harckocsikhoz képest, ezek nem vetélytársai a német Leopard 2-nek, amely menet közben három kilométeres távolságból képes eltalálni egy hűtőszekrény-méretű célpontot. Ráadásul dízellel működnek, amely könnyebben beszerezhető, mint a kerozin.

Lengyelország és Finnország kifejezte hajlandóságát Leopard 2 harckocsik küldésére, de meg kell várniuk Németország zöld lámpáját. Helsinki múlt héten világossá tette, hogy kis mennyiséget tud küldeni, ha a többi ország beleegyezik a közös megközelítésbe.

A német tisztviselők azzal érvelnek, hogy a Leopard 2 harckocsik küldésével kapcsolatos végső döntés nagymértékben függ attól, hogy mit tesz az Egyesült Államok, ragaszkodnak-e ahhoz, hogy a szövetségeseknek megfelelő tervre van szükségük az ukrán erők kiképzésére. Valamennyi ország fokozatosan tervezi a harckocsik átadását annak érdekében, hogy az ukrán erők kiképzéséhez és a karbantartáshoz szükséges ellátási lánc kiépítését meg tudják oldani.

Minél hamarabb elkezdjük a kiképzést, annál több időt takarítunk meg – mert ahogy eddig működött a dolog, előbb-utóbb bármilyen fegyvertípust kértünk, megkaptuk

– mondta Jurij Szak, Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter tanácsadója.

(Borítókép: Gepard önjáró légvédelmi gépágyú 2022. augusztus 25-én a németországi Oldenburgban. Fotó: Morris MacMatzen / Getty Images)

Rovatok