Index Vakbarát Hírportál

Egyre keményebben akadályozzák a törökök Svédország NATO-tagságát

2023. január 21., szombat 10:14

Törökország lemondta a svéd védelmi miniszter ankarai látogatását − közölte Hulusi Akar török védelmi miniszter, miután a svéd hatóságok engedélyt adtak egy stockholmi tüntetésre.

A török külügyminiszter kijelentette, hogy „ezen a ponton értelmetlenné vált Pal Jonson svéd védelmi miniszter január 27-ére tervezett törökországi útja, ezért lemondtuk a látogatást”.

Jonson svéd védelmi miniszter a tervek szerint jövő héten utazott volna Ankarába török kollégája meghívására, mivel az észak-európai ország azt reméli, hogy rá tudja venni Törökországot a svéd NATO-csatlakozási kérelem ratifikálására.    

Akar elmondta, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel megvitatta a Törökország elleni svédországi tiltakozások miatt elmaradt intézkedéseket, és erről beszámolt az ukrán védelmi kapcsolattartó csoport ülésének margóján.    

A török védelmi minisztérium közleménye szerint Akar elfogadhatatlannak nevezte, hogy „nem teszünk lépéseket vagy nem reagálunk ezekre (a tiltakozásokra). A (svédeknek) meg kellett volna tenniük a szükséges dolgokat, intézkedéseket kellett volna hozniuk”.    

Törökország pénteken behívatta az ankarai svéd nagykövetet, válaszul arra, hogy a svéd főváros hatóságai engedélyezték a stockholmi török nagykövetség közelében szombatra tervezett tüntetést, amelyen a muszlimok szent könyvét, a Koránt tervezik elégetni.    

A múlt héten kurd tüntetők egy Recep Tayyip Erdoğant jelképező bábut lógattak fel Stockholmban. Az ügyben Törökország vizsgálatot indított, és tiltakozásul lemondta Andreas Norlen svéd parlamenti elnök ankarai látogatását.

(Borítókép: Pal Jonson 2022. december 1-jén. Fotó: Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok