Index Vakbarát Hírportál

Rengetegen tüntettek Izraelben a kormány ellen

2023. január 22., vasárnap 11:36 | aznap frissítve

Több mint százezren tüntettek az új Netanjahu-kormány ellen.

A rendőrség becslése szerint Tel-Avivban több mint százezren tüntettek az új Netanjahu-kormány ellen szombat este, és mellettük országszerte is sok ezren vonultak az utcákra, hogy megpróbálják megakadályozni a jogrend tervezett átalakítását – jelentette a Jediót Ahronót újság hírportálja, a ynet.

Az MTI beszámolója szerint Tel-Aviv mellett Jeruzsálemben, Haifán, Beér-Seván, Herzliján, Nesz Ciónában, Modiinben is ezrek tüntettek a jogrendszer átalakításának terve ellen, miszerint egyebek között a politikusok felülbírálhatnák a legfelsőbb bíróság végzéseit. Ez a hatalmi ágak eddigi egyensúlyának megbontását, ezzel a demokrácia súlyos sérülését jelentené Izraelben a tiltakozók szerint.

Küzdelem a demokráciáért

Dávid Groszman, Izrael legismertebb írója arról beszélt, hogy egyre többen belső emigrációba vonulnak, mert egyre kevésbé érzik hazájuknak az országot. Izrael állam 75. évére szerinte oda jutott, hogy küzdelem folyik az ország demokratikus jellegéért, a szabadságjogokért. Most ezekben a fekete időkben eldől, hogy Izrael nagyon más lesz-e, mint amilyennek az alapítói megálmodták, s ezzel bizonyos értelemben meg is szűnik – vélekedett az író.

Groszman kijelentette, hogy tilos eltávolodni az alapítók álmaitól és reményeitől, és erre szerinte a tüntetésen megjelent tömeg ad reményt.

A 12-es kereskedelmi tévé értesülése szerint a kormány képviselői azt tervezik, hogy az őket támogató szavazati többséggel a parlament villámtörvénykezéssel már a következő héten megszavazza első olvasatban az új törvényeket.

Az ellenzék azonban bejelentette, hogy nem vesz részt a Kneszet bizottságainak erről döntő ülésein, mert nem kívánnak statisztálni ahhoz, hogy meglegyen a jogszerűség látszata.

(Borítókép: Tüntetés Tel Avivban 2023. január 21-én. Fotó: Corinna Kern / Reuters)

Rovatok