Index Vakbarát Hírportál

Burkina Faso döntött, távozniuk kell a francia katonáknak

2023. január 23., hétfő 20:18

Burkina Faso úgy döntött, felmondja Franciaországgal kötött katonai megállapodását, amely keretében francia katonák harcolhattak a felkelőcsoportok ellen a nyugat-afrikai ország területén – közölte hétfőn az ouagadougoui vezetés arra hivatkozva, hogy az ország saját erejéből akarja megvédeni magát.

A 21 millió lakosú Burkina Fasóban több fegyveres csoport aktív, amelyek közül néhány az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezet csatlósa. A szélsőséges csoportok ráadásul kiterjedt térségeket ellenőriznek a részben a Száhel övezetben található országban.

A Burkina Fasó-i állami televízió szombaton jelentette, hogy a kormány felfüggeszti a 2018-ban kötött katonai megállapodást, egy hónap határidőt szabva a francia csapatok távozására. Emmanuel Macron francia elnök vasárnap még arról beszélt, hogy a helyzet tisztázását várja Ibrahim Traoré századostól, a szeptember 30-i államcsíny után hatalomra került ideiglenes elnöktől.

„A jelen helyzetben nem látjuk, hogyan lehetünk még ennél is világosabbak” – hangoztatta Burkina Faso kormányszóvivője, Rimtalba Jean Emmanuel Ouedraogo az állami televízióban. Mint mondta, a döntés nem köthető semmiféle különös eseményhez, mert „a dolgok normális menete”, hogy Franciaország visszaadja Burkina Fasónak a felelősséget saját védelméért, az egy hónapos határidőt pedig az egyezség tartalmazza.

Leszögezte mindazonáltal, hogy mindez nem jelenti Burkina Faso és Franciaország diplomáciai kapcsolatainak végét,

sőt, az ouagadougoui vezetés továbbra is számít francia támogatásra katonai felszerelés formájában.

Az MTI beszámolója szerint Párizs egyelőre nem reagált a történtekre. A francia csapatok tavaly hagyták el a Burkina Fasóval szomszédos Mali területét, miután megromlottak a kapcsolatok a helyi juntával, és Oroszország egyre nagyobb befolyást szerzett az egykori francia gyarmaton.

Rovatok