Index Vakbarát Hírportál

Több embert is elítéltek a Capitolium ostromával összefüggésben

2023. január 24., kedd 06:49

A demokratikus hatalomátadás erőszakos megakadályozására törekedő szélsőséges csoport négy tagját is elítélték az Egyesült Államokban zendülésre való szervezkedés vádjával.

Zendülésre való szervezkedés vádjával elítélték a 2021. január 6-i washingtoni zavargásokkal kapcsolatban az Oath Keepers szélsőséges szervezet négy tagját is az Egyesült Államokban, zendülésre való szervezkedés vádjával – számolt be az MTI.

A négy férfit – Joseph Hackettet, Roberto Minutát, David Moerschelt és Edward Vallejót – azzal vádolták, hogy összeesküvést szőttek a 2020. novemberi elnökválasztás nyomán a demokratikus hatalomátadás erőszakos megakadályozására.

A szervezet vezetőjét, Stewart Rhodest még tavaly novemberben találták bűnösnek ugyanebben a vádpontban.

A büntetési tételeket egy későbbi időpontban határozzák majd meg, az ilyen bűncselekmények elkövetőit akár húsz év börtönnel is sújthatják az amerikai törvények értelmében.

2021. január 6-án Donald Trump akkori elnök hívására több tízezer támogatója gyűlt össze Washington belvárosában, hogy tiltakozzanak a szerintük meghamisított elnökválasztás eredménye ellen.

A tüntetők egy nagyobb, radikális csoportja a nagygyűlés után vonult a Capitoliumhoz, ahol az események erőszakba torkolltak. Az Egyesült Államok törvényhozásának épületébe feldühödött tüntetők törtek be, ahol komoly károkat okoztak, a zavargások során öt ember vesztette életét, köztük egy rendőr.

Rovatok