Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett a tél Afrikába, hóban császkálnak a púpútevék

2023. január 25., szerda 14:50

Havazott a Szaharában, a jelenség nem mindennapi.

Észak felől megérkezett a hideg Afrikába, és a Földközi-tenger fölött örvénylő ciklon hátoldalán a hó is. Algériában a sarkvidéki levegő és a csapadék hatására a hét elején

a sivatagos területek is fehérbe borultak.

A következő napokban továbbra is előfordulhat havazás, hózápor a Szaharában, ugyanis észak, északkelet felől folyamatos lesz a hideg levegő utánpótlása – számolt be az Időkép.

A napokban egyébként Olaszország középső, déli területein is havazott, ami szintén rendkívülinek számít. A hosszú és enyhe ősz után a tél hirtelen érkezett, vastag hótakaró fedi az Appennineket. A polgári védelem egyelőre alacsony vagy közepes szintű riasztást rendelt el Abruzzo, Molise, Emilia-Romagna, Marche, Umbria, valamint a délebbi Campania és Basilicata tartományban. Több helyen hétfőn az iskolák és a hivatalok sem nyitottak ki.

Fehér sapkát öltött a nápolyi Vezúv csúcsa is. Szardínia szigetén pedig a pályák jegesedése késlelteti a repülőterek forgalmát. Havazott a Róma körüli hegyekben is, a főváros utcáit már vasárnap sóval szórták fel, de a hőmérséklet még nem süllyedt fagypont alá. Utoljára 2018 februárjában havazott az olasz fővárosban.

Rovatok