Index Vakbarát Hírportál

A washingtoni levéltár arra kéri a korábbi elnököket és alelnököket, hogy adják vissza a titkosított iratokat

2023. január 27., péntek 19:35

Az Egyesült Államok Nemzeti Levéltára arra kérte a volt amerikai elnököket és alelnököket, hogy ellenőrizzék újra személyes irataikat, nem találnak-e köztük titkos dokumentumokat, miután Joe Biden elnök és Mike Pence volt alelnök otthonában is voltak ilyen dokumentumok.

A levéltár levelet küldött Ronald Reaganig visszamenőleg a korábbi elnökök és alelnökök képviselőinek, hogy biztosítsák az elnöki iratokról szóló törvény betartását − derül ki az Associated Press által megszerzett másolatból. A törvény kimondja, hogy az elnök által létrehozott vagy kapott iratok az amerikai kormány tulajdonát képezik, és a kormányzás végén a levéltár kezeli őket.

Az archívum a levelet Donald Trump, Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton, George H. W. Bush és Ronald Reagan volt elnökök, valamint Pence, Biden, Dick Cheney, Al Gore és Dan Quayle volt alelnökök képviselőinek küldte el.

Az elnöki iratokról szóló törvény betartásának felelőssége „nem csökken a kormányzás befejeztével” – írta a levéltár a levélben. „Ezért kérjük, hogy végezze el a levéltáron kívül őrzött azon anyagok felmérését, amelyek ahhoz az adminisztrációhoz kapcsolódnak, amelynek Ön az elnöki dokumentumokról szóló törvény értelmében kijelölt képviselőjeként szolgált, hogy a korábban személyes jellegűnek vélt anyagok nem tartalmaznak-e véletlenül a törvény hatálya alá tartozó elnöki vagy alelnöki iratokat”.

A minősített dokumentumok kezelése évtizedek óta probléma, az elnököktől kezdve a kabinet tagjain át az apparátusig, több kormányzaton keresztül, egészen Jimmy Carterig visszamenőleg. A kérdés azonban még nagyobb jelentőséget kapott, amióta Donald Trump volt elnök szándékosan titkos anyagokat tartott meg elnöki ciklusa lejárta után, ami tavaly több ezer oldalnyi iratanyag lefoglalásához vezetett.

Merrick Garland igazságügyi miniszter különleges tanácsadót nevezett ki, hogy vizsgálja ki Donald Trump és Joe Biden iratkezelését is.

Évente többször is megtörténik

Kiderült, hogy a kormányzat minden szintjéről származó tisztviselők évente több alkalommal fedezik fel, hogy minősített anyag birtokában vannak, és átadják azt a hatóságoknak − mondta egy neve elhallgatását kérő, az ügyet ismerő személy.

A minősített információk kezelésében részt vevő jelenlegi és korábbi tisztviselők azt mondják, hogy bár egyértelmű irányelvek vannak arra, hogy hogyan kell az ilyen információkat felülvizsgálni és tárolni, ezeket az irányelveket a legmagasabb szinteken időnként nem tartják be. A nemzetbiztonsági tisztviselők, titkárok és katonai szárnysegédek, akik osztoznak a felső vezetők tájékoztatásáért viselt felelősségen − és maguk a vezetők is − kényelemből, célszerűségből vagy néha egyszerű figyelmetlenségből megkerülhetik a szabályokat.

Bár a figyelem nagy része a minősített információkra irányult, az elnöki iratokról szóló törvény előírja, hogy a Reagan-kormányzat óta minden iratot át kell adni az archívumnak, függetlenül annak minősítésétől.

Szövetségi törvénybe ütközik a minősített dokumentumok illetéktelen helyen történő tárolása, de ez csak akkor számít bűncselekménynek, ha szándékosan követik el.

Christopher Wray, az FBI igazgatója csütörtökön egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy bár folyamatban lévő nyomozásról nem beszélhet, „ez sajnos rendszeres része a kémelhárítási részlegünk és a kémelhárítási programunk munkájának”.

(Borítókép: A Nemzeti Levéltár épülete Washingtonban. Fotó: Robert Alexander / Getty Images)

Rovatok