Index Vakbarát Hírportál

Megdöbbentő felvételek kerültek elő az amerikai rendőri brutalitásról

2023. január 28., szombat 09:39

A memphisi rendőrség közzétette a térfigyelő kamerák felvételét arról az estéről, amikor egy férfi a rendőri intézkedés után életét vesztette. Egy közúti ellenőrzést követően a járőrök őrizetbe vették Tyre Nicholst, akit érthetetlen módon megvertek, majd a kórházba szállítást követően három nappal később a 29 éves férfi meghalt.

Figyelem! Alábbi cikkünkben a nyugalom megzavarására alkalmas sorok következnek. 

Ahogy arról beszámoltunk, az egyesült államokbeli Memphisben a rendőrség elbocsátott öt rendőrt az általuk alkalmazott túlzott erőszak, valamint a hatósági eljárásba történt beavatkozás és a segítségnyújtás elmulasztása miatt. A járőrök január 7-én este figyelmetlen vezetés miatt állították meg az autóst, a 29 éves Tyre Nicholst, aki vitába szállt a rendőrökkel.

A rendőrségi beszámoló szerint megpróbált elszaladni, ezt követően fizikai erővel tartóztatták fel, aminek során súlyos sérüléseket szenvedett. Miután a férfi légzési nehézségekre panaszkodott, mentőt hívtak hozzá, kórházba már válságos állapotban került, majd három nappal később meghalt.  Pénteken megírtuk, hogy vádat emeltek az öt elbocsátott rendőrrel szemben.

Mind az öt rendőr, aki részt vett az erőszakos cselekményben, fekete bőrű volt, ahogy az áldozat, Tyre Nichols is. 

Magyar idő szerint szombat hajnalban a rendőrség közzétette a térfigyelő kamerák és a járőrök testkameráinak felvételét. Ezen videókat mindeddig csak a hatóságok képviselői, Nichols családja és ügyvédei láthatták.

A földre kényszerítették, majd a dulakodás közben elmenekült

A járőrök testén elhelyezett kamera felvételei azt mutatják, hogy a forgalom megállt, az azonban nem derült ki, hogy miért állították meg a rendőrök az autósokat – írja elemzésében a BBC. Alig egy perccel később már az hallható és látható, hogy a rendőrök trágár szavakat kiabálnak, és kiszállítják járművéből Tyre Nicholst. 

„Nem követtem el semmit” – vágja rá rögtön a 29 éves férfi.

A felvételeken látható, hogy Nicholst a földre kényszerítik, az egyik rendőr azzal fenyegeti, hogy eltöri a karjait, ha nem engedelmeskedik – a férfi eközben folyamatosan ártatlanságát bizonygatja. Dulakodás alakul ki, Nicholsnak sikerül elmenekülnie, a járőrök hiába használnak paprikaspray-t is. A férfi elfut, az egyik rendőr pedig azt mondogatja a társainak, hogy reméli, jól helybenhagyják, ha elkapják. A felvétel itt véget ér.

Érthetetlen módon agyonverték a rendőrök a férfit

A második felvételen, amit a térfigyelő kamera rögzített, az látható, hogy a rendőrök utolérik Nicholst, és a földre viszik. Két járőr a földön tartja, miközben egy harmadik odasétál, és többször fejbe rúgja.

Nem sokkal később megjelenik egy negyedik rendőr is, aki egy kihúzható gumibottal kezdi ütlegelni a földön fekvő, láthatóan magatehetetlen és semmi ellenállást nem tanúsító Nicholst.

A felvétel ötödik percében Nichols a földön fekve alig-alig mozog már, a rendőrök ekkor hagyják abba ütlegelését. Ezt követően az egyik jelöletlen rendőrautóhoz vonszolják. 

A hatóságok által közzétett harmadik felvétel – amit egy másik járőr testkamerája rögzített – tanúsága szerint Nichols édesanyja nevét emlegette, miközben a földre szorították. Ezen a videón látható az is, hogy a fent említett gumibotos ütések közben egy másik járőr ököllel arcon csapja a földön fekvő, magatehetetlen férfit, akinek a karjai hátra vannak szorítva.

A testkamerát viselő rendőr ezt követően hátrébb lép, telefonálni kezd, és azt mondja, a férfi paprikaspray-vel fújta le önmagát intézkedés közben. A felvétel azzal végződik, hogy a járőr lihegve elsétál.

Azt hitték, hogy kábítószert használt a férfi, de erre nincs bizonyíték

A negyedik és egyben utolsó nyilvánosságra hozott videó szintén az egyik meg nem nevezett rendőr testkamerájából származik. Ezen az látható, hogy a rendőrök üldözőbe veszik Nicholst, majd a földre viszik. Az üldözés közben azt kiabálják egymásnak a járőrök, hogy a férfi kábítószert használhatott – erre azonban azóta sem találtak bizonyítékot. Egy rövid időre leválik a rendőr testkamerája, csak hangokat hallani – Nichols ekkor is édesanyjáért kiáltozik.

Amint visszakerül a kamera, a férfi már a rendőrautó mellett áll, tele sérülésekkel és véres arccal. Egy pillanatra el is dől, de az egyik járőr felállítja. A rendőrök itt egymás között vitatják meg az incidenst, egyikük azt mondja, hogy a férfi „rájuk támadt”, és megpróbálta elvenni a fegyverüket is – ezeket az állításokat a közzétett felvételek egyike sem bizonyítja.

Később az is elhangzik, hogy az autójában semmit sem találtak. Nicholst ezután ismét arról kérdezik, fogyasztott-e valamilyen tudatmódosító szert, de a férfi olyan rossz állapotban van, hogy válaszolni sem képes.

A felvétel végén már körülbelül tízen veszik körül az alaposan összevert férfit, aki láthatóan súlyos állapotban van, segítséget azonban senki sem ajánl neki.

A videót – mivel korhatáros – csak a YouTube-on lehet megtekinteni, ide kattintva:

(Borítókép: Tüntetés New Yorkban Tyre Nichols halála után. Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary)

Rovatok