Index Vakbarát Hírportál

Itt a lista, Magyarországra irigykednek a németek

2023. január 28., szombat 11:56

Németországban egyre több pénz kérnek el egy korsó sörért, írta meg a Bild. A lap utánajárt annak, hogy Európában mely országokban lehet a legdrágábban és a legolcsóbban hozzájutni a népszerű alkoholos italhoz.

A Berlin-brandenburgi Sörgyárszövetség figyelmeztetése szerint az év végére a sör ára akár 7,50 euróra is emelkedhet Németországban. „Az ágazat a német sörfőzés történetének legnagyobb kihívásával néz szembe” – mondta Stefan Fritsche alelnök, aki azt mondta, a kialakult helyzet miatt sok sörfőzdét a bezárás fenyeget. A Német Sörfőzők Szövetsége (DBB) adatai alapján 

a komló 35 százalékkal, a sörmaláta 90 százalékkal drágult egy év alatt.

A sörárkülönbség kirívó, amint azt a Numbeo összehasonlító portál adatai mutatják, szúrta ki a Bild. Mint írták, míg Ukrajnában csak 87 centet kell fizetni egy fél liter sörért a kocsmában, addig Norvégiában ennek tízszeresét – 8,83 eurót – kérik el a szomjas vendégektől.

Norvégia mellett Dánia (6,72 euró), Finnország (6,50 euró) és Svédország (6,29 euró) sem az olcsó sörökről híres. Mellettük Svájc is ott van az élmezőnyben: az Alpok országában egy sörivó 6,48 eurót fizet a hűsítő italért a helyi kocsmában.

A sörárak szempontjából a legolcsóbb országok között Ukrajna mellett

A lengyelek 2,55 eurót, a csehek pedig átlagosan csak 1,89 eurót fizetnek a sörért a krimóban.

Kis mennyiségben jó hatással van a szervezetre a sör

Egy nemrégiben megjelent portugál kutatás szerint kedvező hatással van a sörfogyasztás az emberek bélflórájára. A tudósok azonban kiemelik, hogy mindössze napi egy sörről van szó, az pedig mindegy, hogy alkoholos vagy alkoholmentes.

A leginkább férfiakat vizsgáló tanulmány során naponta egy flakon sört (0,33 liter, 5,2 százalékos alkoholtartalommal rendelkező vagy alkoholmentes) kellett meginniuk az alanyoknak 4 héten keresztül. Így derítették ki, hogy a sörözés kedvezően vagy kedvezőtlenül hat-e a bélben élő baktériumok összetételére és számára.

(Borítókép: Grant Faint / Getty Images)

Rovatok