Index Vakbarát Hírportál

Kétévesen olvasott, később felvették a Mensába, de nem fosztják meg gyermekkorától

2023. január 29., vasárnap 05:35

Autodidakta módon, egyedül tanult meg olvasni, különböző nyelveken számol, három és fél évesen felvették a „legintelligensebb két százalék” zárt klubjába, a Mensába.

A somerseti Portisheadből származó Teddy Hobbs jelenleg az Egyesült Királyság legfiatalabb tagja a magas IQ-pontszámúak közösségében – jelentette a Guardian. A szigetországban egyébként „gyakran” fedeznek fel egy-egy gyermekzsenit. Éppen tíz éve egy hároméves kislányt vettek fel a magas intelligenciájú embereket tömörítő Mensa társaság tagjai közé. A két nyelven beszélő Alice Amos 162-es intelligenciahányadosa akkor magasabb volt, mint Bonaparte Napóleoné (145) vagy Albert Einsteiné (156).

Három éve, 2020-ban az Angliában élő, maláj származású, szintén csupán hároméves Muhammad Haryz Nadzim azután nyert felvételt a társaságba, hogy 142 pontot ért el a Stanford-Binet IQ-teszten. Mérnök édesanyja mindig is meggyőződéssel vallotta, hogy fiának jól vág az esze.

Teddy Hobbs anyanyelvén, az angolon kívül hat nyelven, köztük a kínai mandarinon tud elszámolni százig.

Okos a gyerek, mihez kezdjek?

Teddy csupán 26 hónapos volt, amikor a gyermektévé nézése közben megtanult olvasni. „Elgügyögte” a képernyőn megjelent betűk hangját – mesélte édesanyja, Beth Hobbs a BBC-nek.

A járványkorlátozások megszüntetése után a gyermeket visszavitték a bölcsődébe, szülei pedig közben elejtették a gyermekekre felügyelő személyzetnek: talán felismeri a betűket. Később visszahívta őket egy óvónő, aki leellenőrizte Teddy képességeit, és határozottan megerősítette:

Igen, tud olvasni!

A gyermekek esetében kifejezetten egyszerű az intelligencia mérése, hiszen az a mentális korból és a valós életkor hányadosából könnyen kiszámítható. Ha egy gyermek négyévesen egy nyolcéves szintjén beszél, számol, rajzol, akkor az IQ-ja 200 – szögezi le a történetesen brit alapítású Mensa magyar társasága, a Mensa HungarIQa. Ha négyévesen a négyévesek, azaz kortársai szintjén teljesít, az IQ-ja pontosan megfelel az átlagos 100-nak.

Teddy nem viselkedett átlagosan. A táblagépével játszott, és olyan hangokat hallatott, amelyeket édesanyja nem ismert fel, mire megkérdezte tőle, mit jelentenek.

„Anya, mandarinul számolok” – válaszolta a gyermek.

Teddy háromévesen és hét hónaposan lett a Mensa mai legfiatalabb tagja az Egyesült Királyságban.

APRENDIÓ A LEER A SUS 2 AÑOS**

Teddy, un niño inglés de tan solo 4 años, fue aceptado como el miembro más joven de la asociación internacional de superdotados Mensa. Su madre, Beth Hobbs, dijo que aprendió a leer a los 26 meses "viendo la televisión infantil" y... pic.twitter.com/izp1tjNxMn

— Táchira Noticias (@TachiraNoticias) January 24, 2023

Nem szabad elrabolni a gyermekkort

Teddy szülei azt szeretnék, hogy a kis lángésznek felhőtlen gyermekkora legyen.

„Kezd rájönni, hogy a barátai még nem tudnak olvasni, és erre nem talál magyarázatot” – mondta édesanyja, aki szerint ezért is fontos, hogy a gyermek ne rugaszkodjon el a valóságtól.

Mandarin proficient Teddy Hobbs becomes UK's youngest Mensa memberhttps://t.co/ZkphOJOMqa

— BLOGDADY.COM (@com_blogdady) January 23, 2023

Ezt a szülői gondoskodást tartja fontosnak a Mensa HungarIQa is. „Nem szabad abba a hibába esnünk, hogy gyermekünket »zseninek« kikiáltva rögtön tesztekre, pszichológushoz és egyéb helyekre kezdjük hordani, úgy mutogatva szegényt, mint valami cirkuszi látványosságot.”

A túlzott szülői büszkeség miatt sokan hajlamosak olyat is feltételezni gyermekükről, ami igazából alaptalan. Gyakran esnek abba a hibába, hogy gyermekükön keresztül akarják önmagukat vagy saját be nem teljesült álmaikat megvalósítani.

Semmi sem árthat jobban egy gyereknek, mint ez – figyelmeztetnek a Mensa szakértői, akik szerint „soha ne raboljuk el” egy kis zseni gyermekkorát, ne csináljunk belőle miniatűr, koravén felnőttet. Teddy anyukája ehhez az elvhez tartja magát, amikor azt mondja: „nagyon fontos számunkra, hogy a földön maradjon”.

Rugalmas és gyors gondolkodásmód

A Mensa kizárólag olyan emberekkel bővül, akik egy felügyelt IQ-teszten a lakosság felső 2 százalékába tartoznak. A gyermekeket általában nem értékelik, de támogatják a szülőket, hogy egy kis lángész egy oktatási pszichológus jelenlétében kitöltse a tesztet.

Az intelligenciahányados a rugalmas és gyors gondolkodásról tanúskodik – állítja Balanyi Bibiána, aki a több mint 130 ezer tagot számláló Mensa International elnöki tisztségét vette át 2015-ben.

Szerinte az intelligencia fele-fele arányban genetikailag meghatározott, illetve szociálisan szerzett képesség, amely 17-19 éves korunkra alakul ki.

Attól kezdve állandónak tekinthető, nem változik, és tesztekkel sem fejleszthető.

Ha valaki kíváncsi saját képességeire, kitölthet a Mensa HungarIQa oldalán egy nem felügyelt próbatesztet.

(Borítókép: Teddy Hobbs 2023. január 22-én. Fotó: Beth Hobbs / SWNS / NorthFoto)

Rovatok