Index Vakbarát Hírportál

Orosz ellenzéki képviselő: Magyarország a nácizmustól meg nem tisztított ország

2023. január 30., hétfő 08:32

Érdekes megállapításra jutott egy orosz ellenzéki politikus és egy amerikai politológus. Előbbi szerint az EU ötödik hadoszlopa Magyarország, amely nem tiszta Orbán Viktor oroszbarát, náci politikájától. Az amerikai Alexander Rogers politológus szerint Orbán nem oroszbarát, csupán gazdasági jólétre törekszik, Magyarországnak pedig semmilyen haszna nem származik az EU-tagságból.

Igor Jakovenko orosz ellenzéki képviselő szerint Magyarország egy nácizmustól meg nem tisztított ország, ahol Németországgal ellentétben a második világháború után nem volt hatalmi lusztráció – írja az ukrán Dialog.

Orbán többször bizonyította nyilatkozataiban, hogy a fejében, a gondolkodásában biztosan van nácizmus, ez teljesen nyilvánvaló – jelenti ki a képviselő, aki emlékeztet, hogy a magyar kormányfő többször beszélt a faj tisztaságáról, arról, hogy nem szabadna vegyes házasságokat kötni. Ez a nácizmus, a legtisztább formában – vélekedett az ellenzéki újságíró, aki szerint:

Magyarország Orbán alatt az ötödik hadoszlop lett a NATO-ban és az Európai Unióban.

Jakovenko megfogalmazása szerint a magyar miniszterelnök oroszbarát, náci vérszomjjal támogatja az Ukrajnában lévő orosz etnikum tagjait, az oroszok azonban egyáltalán nem kérik ezt a támogatást Putyintól.

„A magyaroknak az EU-tagság semmilyen előnnyel nem jár”

Ezzel szemben az orosz Nation News portál arról ír, hogy Alexander Rogers politológus, közgazdász szerint Magyarország függ az orosz gáztól, ezért nem engedi Orbán Viktor az orosz energiaszankciók terjedését.

Orbán saját gazdasági jólétére gondol, nem különösebben oroszbarát politikus. Meglehetősen konzervatív, a régi generáció politikusa, aki nem fogadja el az új zöldprogramokat. Ezért elég sok konfliktusa van az Európai Unióval, a bürokráciájukkal, másrészt pedig személyes konfliktusa van Bidennel 

– vélekedett a szakértő, aki szerint a konzervatív hozzáállása miatt állhat közel a magyar kormányfőhöz Vlagyimir Putyin. Amint fogalmaz: „A nyugati konzervatívok Putyint a világ hagyományos értékei védelmezőjének tekintik.”

Alexander Rogers tesz egy érdekes kijelentést, miszerint, ha Brüsszel szankciókkal sújtja Magyarországot, vagy nyomást gyakorol rá, Orbán Viktor nemes egyszerűséggel úgy dönt, hogy kilép az Európai Unióból. A politológus szerint 

a magyarok számára az EU-ban való tartózkodás nem jár különösebb előnyökkel.

A „nem különösebb előny”

Nemrég számolt be az Index az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány bejegyzéséről, amelyben arról adnak számot, hogy a tagállamok hogyan finanszírozzák az Európai Uniót. 

A társaság szerint Magyarország jól járt az uniós tagsággal. A legfrissebb adatok 2021-ből származnak, azok szerint Lengyelország körülbelül 13 000 millió euró pluszpénzben részesült, de lakosságarányosan Litvánia járt a legjobban, egy főre vetítve majdnem 600 euróban részesült a balti ország.

Egy főre vetítve Magyarország a 4. helyen szerepelt, tavalyelőtt nagyságrendileg 450 euróban (aktuális árfolyamon számítva 175 ezer forintban) részesült minden magyar állampolgár. „2021-ben Magyarország körülbelül 4300 millió euróban részesült az EU operatív működési költségvetéséből” – jelezte Horváth Sebestyén, az Oeconomus junior elemzője.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. május 30-án. Fotó: Emmanuel DUNAND / AFP)

Rovatok