Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok kész nukleáris fegyverzetét is bevetni Észak-Korea elrettentésére

2023. január 31., kedd 19:03

A dél-koreai és amerikai katonai partnerség és hírszerzési együttműködés magasabb szintre emeléséről, a nukleáris elrettentésről, valamint az észak-koreai rakétafejlesztésekről és Phenjan nukleáris programjáról is egyeztetett kedden Li Dzsong Szup dél-koreai védelmi miniszter és amerikai kollégája, Lloyd Austin Szöulban.

Li Dzsong Szup elmondta: a felek megegyeztek abban, hogy szorosabbra fűzik a hírszerzési együttműködést, különös tekintettel az Észak-Koreával kapcsolatos értesülések megosztására. Bejelentette továbbá, hogy februárban közös hadgyakorlatot tartanak, amelyen az észak-koreai nukleáris támadást és az elhárítását szimulálják. Hozzátette: a nukleáris elrettentés növelésének célja, hogy megakadályozza Észak-Korea további nukleáris fejlesztéseit.

Austin a maga részéről hangsúlyozta, hogy a soha nem látott mértékű „phenjani provokációk” destabilizálják a térséget. Az Egyesült Államok kész hagyományos és nukleáris fegyverzetét is bevetni Észak-Korea elrettentésére − szögezte le Austin, aki emellett méltatta a Szöul, Tokió és Washington alkotta hármas szövetséget.    

Sziklaszilárd szövetség

Austin emellett a Yonhap dél-koreai hírügynökség által közölt, Szövetségünk készen áll címet viselő véleménycikkében „sziklaszilárdnak” nevezte Washington és Szöul szövetségét, hozzátéve, hogy a két ország arra törekszik, hogy erősítse és modernizálja kapcsolataikat.    

Így az ellenfeleink tudni fogják: ha egyikünket fenyegetik, magát az amerikai–koreai szövetséget fenyegetik

− fogalmazott. Emlékeztetett arra is, hogy Dél-Koreában több mint 28 500 amerikai katona állomásozik.    

A Koreai-félszigeten különösen feszültté vált a helyzet az elmúlt hónapokban, miután Észak-Korea egyre sűrűbben tesztelte ballisztikus rakétáit, valamint déli szomszédja és az Egyesült Államok elleni retorikája is felerősödött.    

A kommunista ország tavaly rekordszámú, összesen 37 ballisztikus- és cirkálórakéta-tesztet hajtott végre, gyakran egyszerre több rakéta indításával, így az elindított rakéták száma meghaladta a hetvenet.    

Llyod Austin hétfőn érkezett Szöulba, ahonnan a tervek szerint a Fülöp-szigetekre megy. Mindeközben a dél-koreai külügyi tárca bejelentette, hogy Pak Dzsin dél-koreai külügyminiszter a héten az Egyesült Államokba látogat.

Nemrég Japánnal is hasonló együttműködést kötöttek

Az Egyesült Államok többek között nukleáris fegyverei segítségével kívánja garantálni Japán biztonságát – jelentették ki a két ország miniszterei január 12-én közösen kiadott nyilatkozatukban, miután a két ország külügyi és katonai vezetője Washingtonban megbeszélést folytatott.

„Az Egyesült Államok megerősítette megingathatatlan elköteleződését Japán védelme mellett a kölcsönös együttműködésről és a biztonsági garanciákról szóló szerződés 5. cikkével összhangban, minden (katonai) képesség felhasználásával, beleértve a nukleáris fegyvereket is” – áll a dokumentumban.

A szerződés azon cikkére hivatkoznak, amely szerint mindkét fél a szövetségese ellen irányuló katonai agressziót saját nemzetbiztonságát fenyegető veszélynek tekinti, amibe joga van beavatkozni. A közlemény tisztázta, hogy a találkozó résztvevői részletesen megvitatták Japánnak „az amerikai nukleáris ernyő alá helyezésével kapcsolatos kérdéseket”.

Washington egy tengerészgyalogos-egység állomásoztatását is elrendelheti a térségben, amely fejlett hírszerzési, megfigyelési képességekkel rendelkezik, emellett az ellenséges hajókra is nagy veszélyt jelenthet.

(Borítókép: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter (b) és Li Dzsong Szup dél-koreai védelmi miniszter sajtóértekezletet tart Szöulban 2023. január 31-én. Fotó: MTI / EPA pool / Dzson Hon Kjun)

Rovatok