Index Vakbarát Hírportál

WHO: Még mindig nincs vége a koronavírus-járványnak

2023. január 31., kedd 06:18

A koronavírus-járvány továbbra is nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek minősül – jelentette be hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO közleménye szerint a pandémia jelenleg vélhetően most átmeneti szakaszban van, és ezért

továbbra is szükség van a terjedését korlátozó intézkedésekre, hogy elkerüljük a járvány további negatív hatásait.

Mint írták, a koronavírus elleni vakcinák és kezelések jelentősen megváltoztatták a világjárványt, és remélhetőleg már az idén feloldható lesz a globális egészségügyi vészhelyzet, különösen, ha sikerül javítani az oltóanyagok és gyógyszerek elérhetőségét világszerte – mondta hétfőn Genfben Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Elmondta ugyanakkor azt is, hogy a járványhelyzet javulása ellenére az elmúlt nyolc hétben nagyjából 170 000 ember halt meg koronavírus-betegségben. Sok ország egészségügyi szakemberei annak ellenére sem követik nyomon olyan szigorúan a vírus fejlődését, hogy számos egészségügyi létesítményük jelentősen túlterhelt – mondta a főigazgató.

A WHO-nak az egészségügyi vészhelyzet fenntartásáról szóló döntése szakértőkből álló tanácsadói testület ajánlásán alapszik, amely szerint a világjárvány ugyan elért egy átmeneti szakaszt, azonban továbbra is súlyos egészségügyi fenyegetésként kell kezelni.

A testület meggyőződése, hogy lassan halad az oltások beadása világszerte.

Szerintük különösen aggasztó, hogy a szegényebb országokban alacsony az átoltottság. A testület arra szólította fel az érintett országokat, hogy a vírus nyomon követésére és ellenőrzésére, valamint a fertőzések megelőzésére hozzanak létre hosszú távú biztonsági tervet. Kutatók szerint nem sok kétség fér hozzá, hogy a vírus emberekben és állatokban egyaránt tartósan jelen marad.

Amikor a WHO 2020. január 30-án először hirdetett egészségügyi vészhelyzetet, húsz országban nagyjából 100 ismert koronavírus-fertőzött volt a világon, amelyek egyikéből sem – Kína kivételével – jelentettek halálesetet. Azóta mintegy 665 millió fertőzést és több mint 6,7 millió halálesetet jelentettek világszerte a WHO szerint. A világszervezet szerint a be nem jelentett esetek száma valószínűleg ennél sokkal magasabb lehet.

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok