Index Vakbarát Hírportál

Véget ért a hajsza, megtalálták a radioaktív kapszulát

2023. február 1., szerda 09:19

Az ausztrál hatóságok megtalálták az eltűnt radioaktív kapszulát, amit közel egy hétig kerestek az országút mentén – közölte a katasztrófavédelem egyik tisztviselője.

A sugárfertőző eszköz egy kilazult csavar miatt eshetett ki a dobozából, majd az azt szállító teherautóból. A sugárzásmérőkkel felszerelt szakembereknek 1400 kilométert kellett átfésülniük, de végül az út mentén ráleltek a különösen veszélyes anyagra, írja a Reuters. A Rio Tinto brit–ausztrál bányavállalat később elnézést kért, amiért szállítás közben elveszített egy rendkívül sugárzó, radioaktív anyagot tartalmazó kapszulát.

A mindössze 6 milliméter átmérőjű tégely rettegésben tartotta az embereket, miután kiderült, hogy az öt méteren belül minden élőlényre halálos veszélyt jelent.

„A kapszula rendkívül veszélyes. Nagyon óvatosan kell bánni vele, mert a közelében tartózkodókat annyi sugárzás érheti, mintha óránként tízszer röntgeneznék meg őket. Ennyi sugárzással egy ember szervezetének átlagosan egy év alatt kell megbirkóznia” – idézte az M1 híradója Andrew Robertsont, Nyugat-Ausztrália egészségügyi főigazgatóját.

Korábban az embereket arra kérték, hogy ha észreveszik a kapszulát, ne közelítsék azt meg, mivel a sugárzás égési sérüléseket vagy sugárbetegséget okozhat. Az autóval mellette történő elhaladás viszonylag kis kockázatot jelent, hasonlóan a röntgenfelvételhez – tették hozzá.

A Rio Tinto nevéhez több botrány is kötődik az utóbbi évekből. Volt példa arra, hogy több tízezer éves régészeti leleteket tettek tönkre Ausztráliában, Európában pedig Szerbiában okoztak botrányt, amikor egy lítiumbányát akartak megnyitni az ország nyugati részén fekvő Loznica közelében (az erre vonatkozó engedélyüket azóta visszavonta a szerb kormány, és legutóbb a szerb miniszterelnök azt mondta: nem lát esélyt arra, hogy megnyissák a bányát). 

(Borítókép: Tűzoltók keresik az elveszett radioaktív anyagot tartalmazó kapszulát 2023. január 27-én. Fotó: AAP Image / Department Of Fire And Emergency Services / Handout Reuters)

Rovatok